Разлика помеѓу преработките на „Зимски олимписки игри 1980“

(Нова страница)
 
* [[Ингемар Стенмарк]] од [[Шведска]] доминирал во техничките дисциплини во [[алпско скијање]], освојувајќи злато во слалом и велеслалом. Во женска конкуренција, [[Хани Венцл]] од [[Лихтенштајн]], исто така освоила две злата во техничките дисциплини (слалом и велеслалом). Со овој нејзин успех, нејзината земја станала најмалата, којашто некогаш освоила златен медал на Олимписките игри.
* Во [[нордиска комбинација]], [[Улрих Велинг]] од [[Источна Германија]] и во [[уметничко лизгање]], [[Ирина Роднина]] од [[Советски Сојуз|Советскиот Сојуз]] ги освоиле третите златни медали во своите дисциплини на Олимписките игри.
* [[Биатлон]]ацецот [[Александр Тикхонов]] (СССР)го јеосвоил освојиосвојот четвртучетврти златнузлатен медаљумедал на четвртимчетвртите Зимскимпоследователни олимпијскимЗимски играмаолипмписки за редомигри. ТикхоновСите језлатни свемедали златнеги медаљеосвоил освојиокако удел штафетама,од даклештафетата нитина једнусвојата појединачноземја.
* Советскиот натпреварувач во скијачко трчање, [[Николај Зимјатов]], гоосвоил освои својот четврти златен медал на четвртите последователни Зимски олипмписки игри. СИтетри златни медали ги освоил како дел од штафетата наво својатаскијачко земјатрчање.
* [[Ерик Хајден]] од [[САД]] доминирал во [[брзо лизгање]], освојувајќи 5 златни медали. Тој победил во тркитњ на 500, 1.000, 1.500, 5.000 и 10.000 m), притоа поставувајќи 4 Олимписки и еден светски рекорд. Овој потфат, до денес останал не надминат во овој спорт.
* На турнирот во [[хокеј на мраз]], хокејарската репрезентација на [[САД]] успеала да го ја победи хокејарската репрезентација на [[Советски Сојуз|Советскиот Сојуз]] во клучниот натпревар со 4-3. Драматичниот натпревар меѓу овие две репрезентации се смета за еден од најдраматичните во историјата на спорт и денес е познат под епитетот „[[Чудо на мразот]]“. За овој натпревар, во 2004 година бил снимен филм, насловен ''Чудо''.