Разлика помеѓу преработките на „Скратеници во македонскиот јазик“

готово
(готово)
{{Македонска фонетика и фонологија}}
'''Скратениците во [[македонскиот јазик]]''' се добиваат со скратување на одделни [[збор]]ови или со спојување на почетните букви или групи букви од зборовите што влегуваат во состав на сложени називи. Поради подобар преглед, скратениците се поделени во групи според нивните слични особини.
 
==Прва група скратеници==