Разлика помеѓу преработките на „Скратеници во македонскиот јазик“

:'''поет.''' - ''поетски''
:'''зоол.''' - ''зоологија''
 
==Петта група скратеници==
 
За мерките од метричкиот систем и за други мерки и големини се употребуваат следниве скратеници<ref name="правопис"/>:
 
:'''м''' - ''метар''
:'''мм''' - ''милиметар''
:'''см''' - ''центиметар'' или ''сантиметар''
:'''дм''' - ''дециметар'' или ''десиметар''
:'''км''' - ''километар''
:'''кг''' - ''килограм''
:'''дкг''' - ''декаграм''
:'''дг''' - ''дециграм'' или ''десиграм''
:'''мг''' - ''милиграм''
:'''г''' - ''грам''
:'''т''' - ''тон''
:'''кл''' - ''килолитар''
:'''хл''' - ''хектолитар''
:'''дкл''' - ''декалитар''
:'''л''' - ''литар''
:'''дл''' - ''децилитар или десилитар''
 
==Наводи==