Разлика помеѓу преработките на „Махалата“

Одземен 2.451 бајт ,  пред 10 години
нема опис на уредувањето
{{Без извори|датум=ноември 2009}}
{{Внимание}}
{{Машински превод}}
'''Махалата''' е село во [[Општина Струмјани]].
 
 
== Географиja и местоположба ==
Село Махалата се наоѓа во југоисточниотјугоисточните падини на Малешевските планини и отстоие на 26 километри од градот Сандански.
 
== Историja ==
името Махалата доаѓа од расфрлани во минатото колиби во регионот, кои со текот на времето се образували една голема маало. Нема пишани документи, кои со точност да покажат кога се појавува во селото. Пронајдените остатоци од глинени садови, сепак зборуваат за постоење на живот во овој крај уште во древноста. За време на Кресненското востание во 1878 година Махалата е опожарена од турските војници, а дел од жителите и се убиени. Подоцна селото се регенерира, како во 1922 година е отворено и училиште "Свети Свети Кирил и Методиј", во кое се обучуваат ученици до 3-то одделение. Во средината на ХХ век селото било најбројни - околу 500 жители. Во почетокот на XXI век, во Махалата живеат околу 50 лица.
 
== Економија ==
 
== Редовни настани ==
Населението во Махалата манифестира својата христијанска религија. Близу до селото имало стар манастир и стара црква, според народното предание. Не е познато кога се изградени. Во 1920 година започнува изградбата на црквата "Свети Димитрија", осветена е во 1926 година Дваесетина години подоцна, црквата, сепак, се распаѓа и членови на неа се прекинува. На крајот на ХХ век населението гради нова црква, која прифаќа името на старата - "Свети Димитрија".
 
Секоја година на празникот Воскресението Господово североисточно од селото се организираат общоселски веселби. На тържеството доаѓаат и луѓе од блиското село Седелец.
 
== Личности ==