Разлика помеѓу преработките на „Трансилванија“

Додадени 40 бајти ,  пред 10 години
== Економија ==
 
Трансилванија е богата со минерални ресурси, особено [[лигнит]], [[железо]], води, [[манган]], [[злато]], [[бакар]], [[природен гас]], [[сол]] и [[сулфур]].
 
Постојат големи ресурси на [[железо]] и [[челик]], хемиски и текстилни индустрии. Градежното дрво е уште еден вреден ресурс.
 
Трансилванија зазема околу 35% од БДП на Романија, и има БДП по глава на жител (ППП) на околу 11.500 $, околу 10% повисока од просечната романска.