Разлика помеѓу преработките на „Трансилванија“

Додадени 66 бајти ,  пред 10 години
== Население ==
 
Овој регион има население од 7.221.733, со големо [[Романци|ромснако мнозинство]] (75,9%). Исто така во Трансилванија живеат и [[Унгарци]] (20%), [[Роми]] (3.3%), [[Германци]] (0.7%) и [[Срби]] (0.1%).<ref>[http://www.recensamant.ro/ 2002 Census official results]</ref><ref>[http://www.edrc.ro/recensamant.jsp?language=0 ''Ethnocultural Diversity Resource Centre'' database]</ref>Етничките Унгарци формираат мнозинство во [[Ковасна]] и [[Харгита]].
 
Процентот на романско население на овие простори се зголемил по приклучувањето на Трансилванија кон новоформираната романска држава во [[1918]] година. Во [[1910]] година, според пописот, од вкупно 5.262.495 населени, [[Романци]] биле 53,8%; [[Унгарци]] 31,6%; [[Германци]] 10.7%. <ref>Varga, E. Árpád, [http://www.kia.hu/konyvtar/erdely/erdang.htm ''Hungarians in Transylvania between 1870 and 1995''], Translation by Tamás Sályi, Budapest, March 1999 , p. 27</ref> Заземањето на Трансилванија и експлоатација на унгарските имоти, распределба на земјиштата на романските селани, културната романизација на територијата биле главните причини за затегнување на односите помеѓу романија[[Романија]] и [[Унгарија]].<ref>{{cite encyclopedia|title=Transylvania|url=http://www.bartleby.com/65/tr/Transylv.html|encyclopedia=[[Columbia Encyclopedia]]|accessdate=2008-11-18}}</ref>Во периодот помеѓу [1945] и [[1977]] година, околу 630.000 луѓе се преселиле од Старото Кралство во Трансилванија, а 280.000 од Трансилванија на Старото Кралство, особено во [[Букурешт]].<ref>Varga, E. Árpád, [http://www.kia.hu/konyvtar/erdely/erdang.htm ''Hungarians in Transylvania between 1870 and 1995''], Translation by Tamás Sályi, Budapest, March 1999 , p. 31</ref>
 
== Економија ==