Разлика помеѓу преработките на „Трансилванија“

Додадени 1.382 бајти ,  пред 10 години
с
Името Трансилванија, за прв пат во латинската географија се појавило во [[1 век]], како област која се наоѓала во рамките на провинцијата [[Дакија]]. Во средновековед документ, кој што датира од [[1975]] година, Трансилванија се поистоветува со ''ultra silvam'', кое во превод значи ''надвор од шумата''. Трансилванија, со алтернативен латински предлошки префикс, значи "''од другата страна на шумата''". Унгарски историчари тврдат дека средновековната латинска форма ''Ultrasylvania'', а подоцна Трансилванија, била директен превод од унгарскатс форма на ''Erdő-elve''.<ref name="engel">Engel, Pál (2001). ''Realm of St. Stephen: History of Medieval Hungary, 895–1526 (International Library of Historical Studies)'', page 24, London: I.B. Taurus. ISBN 1-86064-061-3</ref> Германското име ''Siebenbürgen'' пак во превод значи "''седум тврдини''". Името го добило по[[ седумте германи|старогермански градови]], главно населени со [[трансилваниски Саксонци]]. Градовите се: [[Брашов]], [[Сигишоара]], [[Медијаш]], [[Сибиу]], [[Себеш]], [[Бистрица (град)|Бистрица]] и [[Клуж-Напока]]. Унгарското име ''Erdély'' за прв пат било споменато во [[12 век]] во Gesta Hungarorum односно Унгарски летопис како "''Erdeuleu''". Првото романско име ''Ardeal'' се појавило во [[1432]] година, како ''Ardeliu''.<ref name="Ardeliu">{{citation | last= Pascu | first= Ştefan | title= Voievodatul Transilvaniei | volume= I | year= 1972 | pages= 22}}</ref>
 
== Административна поделба ==
Историскиот регион, кој во 1920 година бил вклучен во составот на Романија вклучува речиси 102.200 km ². Административната поделба на Трансилванија денеска вклуува:
 
*[[Округ Сату Маре|Сату-Маре]]
*[[Округ Марамуреш|Марамуреш]]
*[[Округ Бихор|Бихор]]
*[[Округ Арад|Арад]]
*[[Округ Тимиш|Тимиш]]
*[[Округ Караш-Северин|Караш-Северин]]
*[[Округ Хунедоара|Хунедоара]]
*[[Округ Алба|Алба]]
*[[Округ Сибиу|Сибиу]]
*[[Округ Брашов|Брашов]]
*[[Округ Муреш|Муреш]]
*[[Округ Харгита|Харгита]]
*[[Округ Ковасна|Ковасна]]
*[[Округ Салаж|Салаж]]
*[[Округ Клуж|Клуж]]
*[[Бистрица-Насауд]]
 
Најнаселени односно најголеми градови се:
 
* Клуж-Напока (318,027)
* Темишвар (317,651)
* Брашов (283,901)
* Орадеа (206,527)
* Арад (172,824)
* Сибиу (155,045)
* Муреш (149,577)
* Баја Маре (137,976)
* Сату Маре (115,630)
 
== Население ==
 
==Референци==