Разлика помеѓу преработките на „Трансилванија“

Додадени 2.545 бајти ,  пред 10 години
нема опис на уредувањето
 
По [[Битка кај Виена (1683)|битката кај Виена]], Хабсбуршката династија во [[1683]] година ја зазела Трансилванија. Но, многу бргу, унгарскиот суверенитет бил признаен над Трансилванија,<ref name="boundary"/> а наспроти ова Трансилванците го признале сузеренство|сузеренството на императорот Леополд I (1687), кое означува дека територијата била под директно влијание на Австријците. <ref>http://www.britannica.com/EBchecked/topic/1459175/Diploma-Leopoldinum</ref><ref name="britannica.com">http://www.britannica.com/EBchecked/topic/603323/Transylvania</ref><ref>Peter F. Sugar. Southeastern Europe Under Ottoman Rule, 1354-1804 (History of East Central Europe), University of Washington Press, July 1983, page 163, http://books.google.com/books?id=LOln4TGdDHYC&pg=PA163&dq=independent+principality+that+was+not+reunited+with+Hungary&lr=</ref><ref>John F. Cadzow, Andrew Ludanyi, Louis J. Elteto, Transylvania: The Roots of Ethnic Conflict, Kent State University Press, 1983, page 79, http://books.google.com/books?id=fX5pAAAAMAAJ&q=diploma+leopoldinum+transylvania&dq=diploma+leopoldinum+transylvania&lr=&pgis=1</ref><ref name=books.google.com>Paul Lendvai, Ann Major. “The Hungarians: A Thousand Years of Victory in Defeat” C. Hurst & Co. Publishers, 2003, page 146; http://books.google.com/books?id=9yCmAQGTW28C&pg=PA146&dq=diploma+leopoldinum+transylvania&lr=</ref>По [[1867]] година, регионот целосно бил заземен од [[Унгарија]], како дел од новоформираната [[Австро-Унгарија]].<ref name=Britannica/><ref name="MSNEncarta"/>
 
По поразот во Прва светска војна|Првата светска војна, Австро-унгарија се распаднала. На 1 декември, 1918 година, Романија прогласила независност, по кое голем дел од територијата на Трансилванија била приклучена кон новата држава. Унгарија протестирала против ова присвојување, бидејќи околу 1.600.000 Унгарци живееле на овие простори<ref>{{cite book|title = Történelmi világatlasz|language=Hungarian|trans_title=World Atlas of History|publisher = [[Cartographia]]|year = 1998|isbn = 9633525195CM}}</ref>, главно во Цеклер. Во 1940 година, за време на Втора светска војна|Втората светска војна, Унгарија присоединила 40% од територијата на Трансилванија, главно како награда добиена од Германија и Италија. Сепак, освоените територии на Романија повторно и биле вратени по крајот на војната во 1945 година, кое било потврдено со Париска мировна конференција|париската мировна конференција по две години. <ref name=Britannica>{{cite encyclopedia|title=Transylvania|url=http://britannica.com/EBchecked/topic/603323/Transylvania|encyclopedia=[[Encyclopædia Britannica]]|publisher=[[Encyclopædia Britannica, Inc.]]|year=2008|accessdate=2008-08-01}}</ref>.
 
Во денешно време, Трансилванија често пати е поврзувана со Дракула, <ref>[http://www.afn.org/~vampires/tsd.html Transylvania Society of Dracula Information<!-- Bot generated title -->]</ref><ref>[http://query.nytimes.com/gst/fullpage.html?res=9F0CE6DE143BF931A1575BC0A965958260 Travel Advisory Lure of Dracula In Transylvania - New York Times<!-- Bot generated title -->]</ref><ref>[http://www.icromania.com/infoTransylvania.asp Romania Transylvania<!-- Bot generated title -->]</ref>, како и со многу хорор филмови, додека пак од Централна Европа и Источна Европа, регионот е доста познат по своите убавини и ценета историја.
 
==Референци==