Разлика помеѓу преработките на „Административна поделба на Индонезија“

с
нема опис на уредувањето
с
== Села ==
{{главна статија|Села на Индонезија}}
'''Селото''' ''(desa)'' е најниското управувачко ниво на државната администрација на [[Индонезија]]. Тоа би можело да биде едно село или '''келурахан''' (''kelurahan''). Селото е предводено од локален шеф ''(kepala desa)'', кој се избира со народно гласање. Келураханот е предводен од '''лурах''' (''lurah''). Селото е не-административно поделено во локалните заедници кои управуваат со одреден број на домаќинства. Во [[АцехАчех]], административниот поим село се нарекuва '''гампонг''' (''gampong'').