Разлика помеѓу преработките на „Цветан Тодоров“

нема опис на уредувањето
{{Биографија инфо |
[[Слика:cvetan todorov2.jpg]]
име=Цветан Тодоров |
 
[[ портрет= |Слика:cvetan todorov2.jpg]]
 
опис=француски критичар |
наставка= |
роден-дата= [[1 март]], [[1939]] |
роден-место= ?, [[Бугарија]] |
починал-дата= |
починал-место= |
}}
'''Цветан Тодоров''' (роден на [[1 март]], [[1939]]) е француски книжевен теоретичар и критичар од бугарско потекло; структуралист и семиолог. По делото „Теорија на книжевноста, текстови на руските формалисти“ ([[1966]]), ја објавил и книгата „Книжевност и значење“ ([[1967]]) во која поетиката ја дефинира како наука за книжевниот дискурс, додека условите што ја овозможуваат ги проучува во „Теории на симболите“ ([[1977]]), критичка анализа на теориите на [[Аристотел]], [[Августин]], [[Такит]], [[Дидро]], [[Лесинг]], [[Јохан Волфганг фон Гете|Гете]], [[Зигмунд Фројд|Фројд]], [[Фердинанд де Сосир|де Сосир]] и други.
 
Анонимен корисник