Разлика помеѓу преработките на „Цветан Тодоров“

Додадени 706 бајти ,  пред 14 години
с
нема опис на уредувањето
 
с
ТОДОРОВ/ТОДОРОВ, '''Цветан Тодоров''' (роден на [[1 март]], [[1939]]), е француски книжевен теоретичар и критичар од бугарско потекло; структуралист и семиолог. По делото Теорија„Теорија на книжевноста., Текстовитекстови на руските формалистиформалисти“ ([[1966]]), ја објавил и книгата Книжевност„Книжевност и значењезначење“ ([[1967]]) во која поетиката ја дефинира како наука за книжевниот дискурс, додека условите што ја овозможуваат ги проучува во Теории„Теории на симболитесимболите“ ([[1977]]), критичка анализа на теориите на [[Аристотел]], [[Августин]], [[Такит]], [[Дидро]], [[Лесинг]], Гете,[[Јохан Фројд,Волфганг Дефон Сосир... Други дела: Вовед во фантастичната книжевностГете|Гете]], Поетика[[Зигмунд на прозатаФројд|Фројд]], Енциклопедиски[[Фердинанд речникде наСосир|де науките за јазикот (со Освалд Дикро), СимболизамСосир]] и интерпретација, Прашање на другиот, Критика на критикатадруги.
 
== Библиографија ==
 
* „Живот с другите. Опит по обща антропология“, Софија, Наука и искуство, ([[1998]])
* „Завладяването на Америка. Въпросът за Другия“, Софија, Св. Климент Охридски, ([[1992]])
* „На предела“, Софија, Народна култура, ([[1994]])
* „На чужда земя“, Софија, Отворено општество, ([[1998]])
 
{{биог-никулец}}
 
[[Категорија:Бугари|Тодоров, Цветан]]
 
[[bg:Цветан Тодоров (философ)]]
[[de:Tzvetan Todorov]]
[[en:Tzvetan Todorov]]
[[es:Tzvetan Todorov]]
[[fr:Tzvetan Todorov]]
[[it:Tzvetan Todorov]]
[[ja:ツヴェタン・トドロフ]]
[[pt:Tzvetan Todorov]]
[[ro:Tzvetan Todorov]]
13.850

уредувања