Разлика помеѓу преработките на „Сапа Инка“

Додадени 5 бајти ,  пред 10 години
нема опис на уредувањето
==Династии==
{{Сапа Инки}}
=== Династија Хурин ===
===Прва династија===
 
Во историјата малку се знае за првата династија Сапа Инки. Нивното владеење започнало со [[Хурин]] и опсегот на владеење не се проширил надвор од границите на [[Кралството Куско]]. Нивното потекло е тесно сврзано со митското основање на [[Куско]]. Династијата била основана од [[Манко Капак]], кој се сметал за син на богот на сонцето и негови наследници се: [[Синчи Рока]], [[Локе Јупанки]], [[Мајта Капак]] и [[Капак Јупанки]]. Како репутација на Сапа Инките, наредните владетели се именувале како „капак“ или ''воен лидер'' и „синчи“ или ''лидер''. Како почеток на династијата се смета [[1200]] година.
 
=== Династија Ханан ===
=== Втора династија===
 
Втората династија била основана од [[Инка Рока]], син на [[Капак Јупанки]]. По смртта на Капак Јупанки, полубратот на Инка Рока [[Киспе Јупанки]] требало да го наследи тронот. [[Ханан]] се побунил и наместо него како Сапа Инка бил назначен Инка Рока. Наследници на Инка Рока во рамките на Кралството Куско се: [[Јахуар Хуакак]], [[Виракоча (Сапа Инка)|Виракоча]] и [[Пачакути]]. Пачакути (1438-1471) бил првиот Сапа Инка кој бил владетел на транзициониот период кога од Кралството Куско се создала Империјата на Инките. Тој бил наследен од: [[Тупак Инка Јупанки]] (1471-1493), [[Хуајна Капак]] (1493-1527), [[Нинан Кујочи]] (?-1527), [[Хуаскар]] (1527-1532) и како последен бил [[Атахуалпа]] (1532-1533).