Разлика помеѓу преработките на „Сапа Инка“

Додадени 480 бајти ,  пред 10 години
 
Пачакути ја реорганизирал државата на четири покраини, секоја владеена од Апо се неколку слоеви администрација. Нинан Кујочи бил Инка за неколку денови и поради тоа некогаш не се смета за Сапа Инка.
 
=== Инки од Вилкабамба ===
 
По освојувањето на Империјата на Инките од страна на Шпанија, имало уште неколку Инки до комплетниот распад на Империјата, тие се: [[Тупак Хуалпа]] (1533), [[Манко Инка Јупанки]] (1533–1545), [[Сајри Тупак]] (1545–1560), [[Титу Куси]] (1560–1571) и [[Тупак Амару]].
 
==Видете исто така==