Споменик на слободата (Истанбул): Разлика помеѓу преработките

нема опис на уредувањето
Нема опис на уредувањето
Нема опис на уредувањето
{{Infobox Historic building
|name =Споменик на слободата <br> Hürriyet Anıtı<br> Abide-i Hürriyet
|image =Sisli abide-i hurriyet.jpg
|caption = Поглед кон споменикот.
|map_type =
|latitude =
|longitude =
|location_town = [[Истанбул]]
|location_country = [[Турција]]
|architect = [[Музафер Бег]]
|client =
|engineer =
|construction_start_date = 1911
|date_demolished =
|cost =
|structural_system =
|Served as =
|owner =
|style =
|size =
}}
 
'''Споменикот на слободата''' ([[турски]]: ''Hürriyet Anıtı'' или ''Abide-i Hürriyet''), е споменик кој што се наоѓа во областа [[Шишли]], [[Истанбул]], [[Турција]]. Споменикот бил изграден во чест на војниците кои загинале во бунтот против радикалната власт на [[Османлиска империја|исламската Османлиска империја]] и уставните реформи по [[1839]] година познати како [[Танзимат]]. Споменикот бил дизајниран од страна на османлискиот архитект [[Музафер Бег]], кој победил на архитектонскиот конкурс. Основата на споменикот, кој што бил изграден во периодот од [[1909]]-[[1911]] година е во форма на [[триаголник]].