Разлика помеѓу преработките на „Епир (област)“

Додадени 196 бајти ,  пред 13 години
с
нема опис на уредувањето
с
::''Оваа статија се однесува на грчката периферија Епир. За други значења видете [[Епир]].''
[[Image:GreeceEpirus.png|right|thumb|Положбата на Епир во Грција]]
'''Епир''' ([[Грчки јазик|грчки]]: Ήπειρος, ''Ипирос''), е [[област]] во северозападна [[Грција]]. Се граничи со [[Западна Грчка Македонија]] и [[Тесалија]] на исток, [[Централна Грција]] на југ, [[Јонско Море|Јонското Море]] и [[Јонски Острови|Јонските Острови]] на запад, додека на север граничи со [[Албанија]]. Провинцијата зафаќа [[површина]] од 9,200 km<sup>2</sup>. [[Епир (Албанија)|Другиот дел од Епир]] е во Република Албанија.
 
[[ImageСлика:GreeceEpirus.png|right|thumb|Положбата на Епир во Грција]]
== Територијално - административна поделба на Епир ==
'''Епир''' ([[Грчки јазик|грчки]]: Ήπειρος, ''ИпиросΉπειρος''), е [[областпериферии на Грција|периферија]] во северозападна [[Грција]]. Се граничи со [[Западна ГрчкаМакедонија (периферија)|Западна Македонија]] и [[Тесалија]] на исток, [[Централна Грција]] на југ, [[Јонско Море|Јонското Море]] и [[Јонски Острови|Јонските Острови]] на запад, додека на север граничи со [[Албанија]]. Провинцијата зафаќа [[површина]] од 9,.200 km<sup>2</sup>. [[Северен Епир (Албанија)|Другиот дел од Епир]] е во Република Албанија.
 
== Територијално - административна поделба на Епир ==
Епир е поделен на четири подобласти, наречени „номи“' ([[грчки јазик|грчки]]: ''νόμοι''), кои пак, од своја страна се поделени на [[Општина|општини]] наречени „дими“'([[грчки јазик|грчки]]: ''δήμοι'') . Четирите дими се [[Теспротија]], [[Јанина]], [[Превеза]] и [[Арта]].
 
== Демографија ==
Во Грчкиотгрчкиот Епир живеат околу 350,.000 луѓе. Најголем дел од [[населението]] се [[грци]], но има и [[власи]] и [[албанци]]. И тие, како и [[македонци]]те не се признаваатпризнати како малцинство, па затоа нивниот точен број не може да се утврди.
 
Во Грчкиот Епир живеат околу 350,000 луѓе. Најголем дел од [[населението]] се [[грци]], но има и [[власи]] и [[албанци]]. И тие, како и [[македонци]]те не се признаваат како малцинство, па затоа нивниот точен број не може да се утврди.
 
== Географија и екологија ==
[[Релјеф]]от во грчкиот дел од Епир е [[Карпа|карпест]] и [[Планина|планински]]. На исток од Епир е планината [[Пинд]]. Поголем дел од Грчкиот Епир лежи на заветрената страна од планината Пинд, а тоа е причината што овој регион е еден од [[Дожд|најдождливите]] во Грција. [[Клима]]та на Епир е главно [[Алпска клима|алпска]]. [[Вегетација]]та се состои воглавно од грмушести [[растенија]], додека [[фауна]]та е претставена со [[Мечка|мечки]], [[Волк|волци]], [[Лисица|лисици]], [[Срна|срни]] и [[рис]]ови.
 
[[Релјеф]]от во грчкиот дел од Епир е [[Карпа|карпест]] и [[Планина|планински]]. На исток од Епир е планината [[Пинд]]. Поголем дел од Грчкиот Епир лежи на заветрената страна од планината Пинд, а тоа е причината што овој регион е еден од [[Дожд|најдождливите]] во Грција.
 
[[Клима]]та на Грчки Епир е главно [[Алпска клима|алпска]]. [[Вегетација]]та се состои воглавно од грмушести [[растенија]], додека [[фауна]]та е претставена со [[Мечка|мечки]], [[Волк|волци]], [[Лисица|лисици]], [[Срна|срни]] и [[рис]]ови.
 
== Економија ==
Од економски аспект, Грчки Епир е сиромашна област, со мала [[индустрија]]. Поради карпестиот терен, [[земјоделиеземјоделство]]то е отежнато. [[Тутун]]от се одгледува околу Јанина, а развиен е [[риболов]]от. Сепак, поголемиот дел од [[храна]]та се увезува од плодните региони на Грција.
 
Од економски аспект, Грчки Епир е сиромашна област, со мала [[индустрија]]. Поради карпестиот терен, [[земјоделие]]то е отежнато. [[Тутун]]от се одгледува околу Јанина, а развиен е [[риболов]]от. Сепак, поголемиот дел од [[храна]]та се увезува од плодните региони на Грција.
 
{{Периферии на Грција}}
13.850

уредувања