Табела на чинови во Руското царство: Разлика помеѓу преработките

с
Бот Менува: es:Tabla de rangos del Imperio ruso; козметички промени
[непроверена преработка][непроверена преработка]
с (Бот додава Шаблон: Без извори)
с (Бот Менува: es:Tabla de rangos del Imperio ruso; козметички промени)
|-
|I
|Канцлер ('''[[Канцелар]]''') <br /> Действительный тайный советник 1-го класса ('''Извршен таен советник, 1-ва класа''')
| нема
|rowspan=2| Его/Ваше высокопревосходительство ('''Неговото/Ваше високопревосходителство''')
|II
| Действительный тайный советник ('''извршен таен советник''')
| Обер-камергер ('''Главен коморник''')<BRbr />
Обер-гофмаршал ('''Главен управнички [[маршал]]''') <BRbr />
Обер-шталмейстер ('''Главен шталмајстор''') <BRbr />
Обер-егермейстер ('''Главен ловомајстор''') <BRbr />
Обер-гофмейстер ('''Главен пероналмајстор''') <BRbr />
Обер-шенк ('''Гавен крчмар''') <BRbr />
Обер-церемониймейстер ('''Главен церемонијалмајстор''') (од [[1844]])<BRbr />
|-
|III
| Тайный советник ('''Таен советник''')
|
Гофмаршал ('''Управнички [[маршал]]''') <BRbr />
Шталмейстер ('''Шталмајстор''') <BRbr />
Егермейстер ('''Ловомајстор''') <BRbr />
Гофмейстер ('''Персоналмајстор''') <BRbr />Обер-церемониймейстер ('''Главен церемонијалмајстор''') ([[1801]]-[[1844]]) <BRbr />
Обер-форшнейдер ('''Главен деломајстор''') (од [[1856]])
|rowspan=2| Его/Ваше превосходительство ('''Неговото/Ваше превосходителство''')
|VI
| Коллежский советник ('''Колегијатски советник''')
| Камер-фурьер ('''Коморен ковач''') (до [[1884]])<BRbr />
Камергер ('''Коморник''') (до [[1737]])
|rowspan=3| Его/Ваше высокоблагородие ('''Неговото/Ваше високоблагородие''')
|-
|XIII
| Кабинетский регистратор ('''Кабинетски регистратор''') <BRbr />
Провинциальный секретарь ('''[[Ујезд|Провинцијален]] секретар''')<BRbr />
Сенатский регистратор ('''[[Сенат]]ски регистратор''') (од [[1764]]) <BRbr />
Синодский регистратор ('''[[Синод]]ски регистратор''') (од [[1764]])
| -
 
== Поврзана статија ==
* [[Дворјанство]]
 
== Надворешни врски ==
* [http://akunin.ru/istoria/tabel/ табела на чинови (на руски)]
* [http://home.comcast.net/~markconrad/Ranks.html Табела на чинови през руската историја (на англиски)]
 
[[Категорија:Царска Русија]]
[[en:Table of Ranks]]
[[eo:Rangotabelo]]
[[es:Tabla de Rangosrangos dedel laImperio Rusia Imperialruso]]
[[et:Teenistusastmete tabel]]
[[fi:Rankijärjestelmä]]