Разлика помеѓу преработките на „Ајдутство“

Нема измена во големината ,  пред 11 година
нема опис на уредувањето
{{Без извори|датум=октомвридекември 2009}}
'''Ајдутството''' претставува најстара и најдолготрајна форма на вооружен отпор а се појавило во XVI век. Ајдути станувале најчесто смелите луѓе, а најмногу имало селани. Биле организирани во ајдутски дружини на чело со војвода, арамбаша кој самите го избирале. Своите акции ги почнувале на пролет, а на есен се засолнувале кај своите јатаци. Ајдутите најчесто организирале заседи и напаѓале ненадејно. Тие ги напаѓале и ограбувале турските феудални имоти, ги кршеле алатките, ги палеле амбарите. Против ајдутство биле организирани потери, а фатгените ајдути и јатаци биле јавно казнувани. Ајдутството продолжило и се засилило и во наредните векови и било опеано во многу ајдутски народни песни.
[[Категорија:Воени организации]]