Разлика помеѓу преработките на „Ајдутство“

Додадени 527 бајти ,  пред 11 година
нема опис на уредувањето
с (Бот додава Шаблон: Без извори)
{{Без извори|датум=октомври 2009}}
'''Ајдутството''' претставува најстара и најдолготрајна форма на вооружен отпор а се појавило во XVI век. Ајдути станувале најчесто смелите луѓе, а најмногу имало селани. Биле организирани во ајдутски дружини на чело со војвода, арамбаша кој самите го избирале. Своите акции ги почнувале на пролет, а на есен се засолнувале кај своите јатаци. Ајдутите најчесто организирале заседи и напаѓале ненадејно. Тие ги напаѓале и ограбувале турските феудални имоти, ги кршеле алатките, ги палеле амбарите. Против ајдутство биле организирани потери, а фатгените ајдути и јатаци биле јавно казнувани. Ајдутството продолжило и се засилило и во наредните векови и било опеано во многу ајдутски народни песни.
'''Ајдутството''' е најстар облик на орижена борба потив османската власт. Ајдутите се организирале во групи од 20 до 30 луѓе, кои главно дејствовале во пролетните и во летните месеци, кога времнските услови биле поволни. Вршеле ненадеен напад на турски имоти и објекти. Поради тоа органите на турската власт се бореле и преземале енетгични мерки против нив. При крајот на XIX век ајдутството го губи значењето.
[[Категорија:Воени организации]]