Разлика помеѓу преработките на „Римска Република“

с
Магистратите биле избирани низ три различни народни собранија:
* '''Центуриско собрание''' — ги избирало [[цензор]]ите, [[конзул]]ите, [[претор (титула)|претор]]ите.
* '''Трибутско собрание''' — ги избирало [[Римски магистрат|магистрат]]ите од понизок ранг: [[едил]]ите, [[квестор]]ите, [[дваесет и шестмина]]та (Vigintisexviri).
* '''Плебејско собрание''' — ги избирало народните [[трибун]]и [[плебејци|плебејските]] [[едил]]и.
 
3.883

уредувања