Разлика помеѓу преработките на „Римска Република“

с
* '''право на промена на уредбата''' (право на вето) — секој магистрат имал право да ја корегира, измени или да ја врати уредбата што ја донел неговиот колега.
[[Податотека:City of Rome during time of republic.jpg|thumb|left|290px|Рим од времето на републиката]]
Највисоката, неограничена, извршна власт во Римската република ја имал [[конзул]]от.(Imperium maius). Конзулите биле одговорни за врховното воено заповедништво, за правото на осудување, свикување на [[Римски сенат|Сенатот]] и народните собранија. За време на кризи, постоела можност за период од 6 месеци, да се именува [[Римски диктатор|диктатор]], кој имал апсолутна власт (Summus imperium); во текот на неговиот мандат сите други [[Римски магистрат|магистрат]]и биле суспендирани.
 
Магистратите биле избирани низ три различни народни собранија:
* '''Плебејско собрание''' — ги избирало народните [[трибун]]и [[плебејци|плебејските]] [[едил]]и.
 
Римскиот [[Римски сенат|Сенат]] и народните собранија (Comitia) биле надлежни за законите и надгледувањето на работењето на сите службеници од власта. Ислужените [[Римски магистрат|магистрати]] станувале [[сенатор]]и, ако на тоа не се спротивставеле [[цензор]]ите. На почетокот во [[Римски сенат|Сенатот]] влегувале само [[патриции]]те, а подоцна и [[плебејци]]те.
 
==Референци==
3.886

уредувања