Разлика помеѓу преработките на „Римска Република“

с
* '''право на промена на уредбата''' (право на вето) — секој магистрат имал право да ја корегира, измени или да ја врати уредбата што ја донел неговиот колега.
[[Податотека:City of Rome during time of republic.jpg|thumb|left|290px|Рим од времето на републиката]]
Највисоката, неограничена, извршна власт во Римската република ја имал [[конзул]]от.(Imperium maius). Конзулите биле одговорни за врховното воено заповедништво, за правото на осудување, свикување на [[Римски сенат|Сенатот]] и народните собранија. За време на кризи, постоела можност за период од 6 месеци, да се именува [[[[Римски диктатор|диктатор]], кој имал апсолутна власт (Summus imperium); во текот на неговиот мандат сите други [[магистрат]]и биле суспендирани.
 
Магистратите биле избирани низ три различни народни собранија:
3.886

уредувања