Разлика помеѓу преработките на „Тетрархија“

Додадени 932 бајти ,  пред 11 година
с
нема опис на уредувањето
с
 
Августи:
:**[[Диоклецијан]] и
:**[[Максимијан]].
Цезари биле:
:**[[Галериј]] и
:**[[Констанциј I Хлор]].
 
Престолнина на Диоклецијан била [[НикомедијаНикомедеја]] (денешен [[Измир]]) во [[Мала Азија]]. ПрестолнинаОва набила [[Максимијан]]главната билбаза Медоланумод (денешнокоја [[Милано]]),Царството асе небранело [[Рим]].од Престолнинанапади накој [[Галериј]]доаѓале бил''од градот [[Сирмиум]]надвор'' (денешнапреку [[Сремска Митровица]]),Балканот аи на [[Констанциј I Хлор]]исток од [[Трир]]Сасанидско нацарство|Сасанидското [[Рајнацарство]]).
 
Престолнина на [[Максимијан]] бил Медоланум (денешно [[Милано]]), а не [[Рим]]. Негов главен домен на влијание бил Апенинскиот полуостров и Африка. Надворешните граници на Цасрството кои се бранеле од овој дел не биле толку големи.
 
Престолнина на источниот цезар [[Галериј]] бил градот [[Сирмиум]] (денешна [[Сремска Митровица]] во Војводина, Србија),
 
Престолнина на западниот цезар [[Констанциј I Хлор]] бил град Аугуста Треворорум (денешен [[Трир]], во [[Германија]]), во близина на реката [[Рајна (река)]] која ја означувала стратешки важната граница за Царството.
 
Иако власта во системот на тетрархија била поделена јавниот имиџ на четирите императори бил многу важен за да се прикаже дека постои само едно [[Римско царство|Царството]]. Ова станало особено важно по граѓанската војна од третиот век. Тетрарсите биле прикажувани на идентични во сите официјални портрети од тоа време. Монетите кои датираат од периодот тетрархијата го прикажуваат секој цар со идентична слика - само натписите втиснати на монетите укажуваат на тоа за кој од четирите императори е прикажан.