Разлика помеѓу преработките на „Тетрархија“

Нема измена во големината ,  пред 11 година
с
нема опис на уредувањето
с
{{Римска влада}}
[[Слика:Venice – The Tetrarchs 03.jpg|мини|лево|260п|Четирите тетрарси - прегрнати во обид да се прикаже еднаквоста на владетелите и единството на Царството. Скуптурата датир од IV век, а денес се наоѓа на југозападниот агол на базиликата Св. Марко во Венеција, каде била пренесена во [[1204]] од Константинопол како плен од [[Четврта крстоносна војна|Четвртата крстоносна војна]]]]
 
'''Тетрархија''' (од грчки: τετρα-четири i αρχη-влада, власт) претставува систем на владеење во кој власта се дели помеѓу четворица владетели.
[[Слика:Venice – The Tetrarchs 03.jpg|мини|лево|260п|Четирите тетрарси - прегрнати во обид да се прикаже еднаквоста на владетелите и единството на Царството. Скуптурата потекнува од Константинопол (датир од IV век,). аСе наоѓала на царигратскиот Капитол. денесДенес се наоѓа на југозападниот агол на базиликата [[Св. Марко (Венеција)|Св. Марко]] во [[Венеција]], каде била пренесена во [[1204]] од Константинопол како плен од [[Четврта крстоносна војна|Четвртата крстоносна војна]]]]
 
Терминот тетрархија обично се однесува на системот на тетрархиска власт која римскиот император [[Диоклецијан]] (284 — 305 година), првиот цар во времето на [[доминат]]от, ја вовел во 293 година.<ref name='brit'/> Тој сметал дека повеќе не било можно да се управува со [[Римско царство|Царството]] од еден центар. Воведувањето на тетрархијата се смета за крај на [[Кризата на третиот век]].
 
Иако власта во системот на тетрархија била поделена јавниот имиџ на четирите императори бил многу важен за да се прикаже дека постои само едно [[Римско царство|Царството]]. Ова станало особено важно по граѓанската војна од третиот век. Тетрарсите биле прикажувани на идентични во сите официјални портрети од тоа време. Монетите кои датираат од периодот тетрархијата го прикажуваат секој цар со идентична слика - само натписите втиснати на монетите укажуваат на тоа за кој од четирите императори е прикажан.
 
Овој систем на владеење е укина во 324 г.година затоа што избила граѓанска војна меѓу [[август (титула)|август]]откога [[Константин Велики]] и [[Лициниј]], кога Константин станал единствен владател во Империјата.
 
==Види исто така==