Разлика помеѓу преработките на „Шпанска граматика“

** ''Mi roja casa'' значи дека јас потенцирам колку црвена е мојата куќа. ''Mi roja casa'' = Моја црвена куќа.
* како и во македонскиот, така и во шпанскиот јазик, придавките се во согласност со именката во поглед на граматилката бројливост и граматичкиот род.
* во шпанскиот јазик често придавката стои сама, без именка и тогаш таа ја презема фукцијата на именката. На пример, ''los altos'' значи "високите" или "високите мажи". ''El grande'' значи "големиот" или "големиот маж".
 
==Членови==
 
Шпанскиот јазик има два вида на членови: определен и неопределен.
 
{| class="wikitable"
|-
! членови
! определен ед.
! определен мн.
! неопределен ед.
! неопределен мн.
|-
! машки род
| El
| Los
| Un
| Unos
|-
! женски род
| La
| Las
| Una
| Unas
|-
! среден род
| Lo
|
| Uno
|
|}
 
Определените членови на шпанскиот се исти со македонските -та, -ва, -на, -от, -ов, -он, -то, -во, -но и останатите. Неопеределен член, македонскиот јазик нема.
 
==Надворешни врски==