Разлика помеѓу преработките на „Африкански куп на нации 2008“

с
Бот Менува: nl:African Cup of Nations 2008; козметички промени
с (Бот додава Шаблон: Без извори)
с (Бот Менува: nl:African Cup of Nations 2008; козметички промени)
{| class=infobox
|-
! colspan=2 style="background-color:#000080; color:#fff; text-align:center; padding:0.3em"| <big>Африкански куп на нации 2008</big> <br /><small>''African Cup of Nations Ghana 2008''</small>
|-
{{#if:{{{слика|<noinclude>*</noinclude>}}}|
{{!}} colspan=2 style="text-align:center;; padding:0.3em"{{!}} [[СликаПодатотека:Ghana 2008 logo.GIF|140п]]
{{!}}-
}}
== Квалификувани репрезентации ==
 
[[СликаПодатотека:Africa cup 2008 participants.svg|thumb|300px|Шеснаесетте квалификанти на ''Африканскиот куп на нации 2008'' обоени според групите во кој се сместени.]]
 
* {{ГХА}}
* {{БСКз}}
* {{ЕГИ}}
* {{НГА}}
* {{СУД}}
* {{КМР}}
* {{АНЛз}}
* {{СЕН}}
* {{ГИН}}
* {{МАЛИ}}
* {{НАМ}}
* {{ЗАМ}}
* {{МАР}}
* {{ТУН}}
* {{БЕН}}
* {{ЈАФ}}
 
== Групи ==
|датум=[[20 јануари]] [[2008]]</br>17:00
|тим1=[[Гана]] {{З-ГХА}}
|резултат=2 &ndash; 1<br />[http://www.cafonline50.com/?lng=1&module=resultats_national&rub=1&div=1&res=95822&ma=1&CmpetPere=0&cmpt=0 (Извештај)]
|тим2={{ГИН}}
|голови1=[[Асамоа Гијан|А. Гијан]] {{гол|55|пен}}<br />[[Сулеј Мунтари|Мунтари]] {{гол|90}}
|датум=[[21 јануари]] [[2008]]</br>15:00
|тим1=[[Намибија]] {{З-НАМ}}
|резултат=1 &ndash; 5<br />[http://www.cafonline50.com/?lng=1&module=resultats_national&rub=1&div=1&res=95853&ma=2&CmpetPere=0&cmpt=0 (Извештај)]
|тим2={{МАР}}
|голови1=[[Брајан Брендел|Брендел]] {{гол|24}}
|датум=[[24 јануари]] [[2008]]</br>17:00
|тим1=[[Гвинеја]] {{З-ГИН}}
|резултат=3 &ndash; 2<br />[http://www.cafonline50.com/?lng=1&module=resultats_national&rub=1&div=1&res=95854&ma=3&CmpetPere=0&cmpt=0 (Извештај)]
|тим2={{МАР}}
|голови1=[[Паскал Феиндоуно|Феиндоуно]] {{гол|11}} {{гол|63|пен}}<br />[[Измаел Бангура|Бангура]] {{гол|59}}
|датум=[[24 јануари]] [[2008]]</br>19:30
|тим1=[[Гана]] {{З-ГИН}}
|резултат=1 &ndash; 0<br />[http://www.cafonline50.com/?lng=1&module=resultats_national&rub=1&div=1&res=95855&ma=4&CmpetPere=0&cmpt=0 (Извештај)]
|тим2={{НАМ}}
|голови1=[[Џунијор Агого|Агогo]] {{гол|41}}
|датум=[[28 јануари]] [[2008]]</br>17:00
|тим1=[[Гана]] {{З-ГХА}}
|резултат=2 &ndash; 0<br />[http://www.cafonline50.com/?lng=1&module=resultats_national&rub=1&div=1&res=95856&ma=5&CmpetPere=0&cmpt=0 (Извештај)]
|тим2={{МАР}}
|голови1=[[Микаел Есиен|Есиен]] {{гол|26}}<br />[[Сулеј Мунтари|Мунтари]] {{гол|45}}
|датум=[[28 јануари]] [[2008]]</br>17:00
|тим1=[[Гвинеја]] {{З-ГИН}}
|резултат=1 &ndash; 1<br />[http://www.cafonline50.com/?lng=1&module=resultats_national&rub=1&div=1&res=96092&ma=6&CmpetPere=0&cmpt=0 (Извештај)]
|тим2={{НАМ}}
|голови1=[[Сулејман Јула|Јула]] {{гол|62}}
|датум=[[21 јануари]] [[2008]]</br>17:00
|тим1=[[Нигерија]] {{З-НГА}}
|резултат=0 &ndash; 1<br />[http://www.cafonline50.com/?lng=1&module=resultats_national&rub=1&div=1&res=95823&ma=7&CmpetPere=0&cmpt=0 (Извештај)]
|тим2={{ОБС}}
|голови1=
|датум=[[21 јануари]] [[2008]]</br>19:30
|тим1=[[Мали]] {{З-МАЛИ}}
|резултат=1 &ndash; 0<br />[http://www.cafonline50.com/?lng=1&module=resultats_national&rub=1&div=1&res=95824&ma=8&CmpetPere=0&cmpt=0 (Извештај)]
|тим2={{БЕН}}
|голови1=[[Фредерик Кануте|Кануте]] {{гол|49|пен}}
|датум=[[25 јануари]] [[2008]]</br>17:00
|тим1=[[БСК]] {{З-БСК}}
|резултат=4 – 1<br />[http://www.cafonline50.com/?lng=1&module=resultats_national&rub=1&div=1&res=95827&ma=9&CmpetPere=0&cmpt=0 (Извештај)]
|тим2={{БЕН}}
|голови1=[[Дидие Дрогба|Дрогба]] {{гол|40}}<br />[[Јаја Туре|Ј. Туре]] {{гол|44}}<br />[[Абдул Кадер Кејта|Кејта]] {{гол|53}}<br />[[Аруна Диндане|Диндане]] {{гол|63}}
|датум=[[25 јануари]] [[2008]]</br>19:30
|тим1=[[Нигерија]] {{З-НГА}}
|резултат=0 – 0<br />[http://www.cafonline50.com/?lng=1&module=resultats_national&rub=1&div=1&res=96021&ma=10&CmpetPere=0&cmpt=0 (Извештај)]
|тим2={{МАЛИ}}
|голови1=
|датум=[[29 јануари]] [[2008]]</br>17:00
|тим1=[[Нигерија]] {{З-НГА}}
|резултат=2 – 0<br />[http://www.cafonline50.com/?lng=1&module=resultats_national&rub=1&div=1&res=95826&ma=11&CmpetPere=0&cmpt=0 (Извештај)]
|тим2={{БЕН}}
|голови1=[[Џон Оби Микел|Микел]] {{гол|53}}<br /> [[Јакубу Ајегбени|Јакубу]] {{гол|86}}
|голови2=
|стадион=Секонди Такоради, [[Секонди Такоради|С. Такоради]]
|датум=[[29 јануари]] [[2008]]</br>17:00
|тим1=[[БСК]] {{З-БСК}}
|резултат=3 – 0<br />[http://www.cafonline50.com/?lng=1&module=resultats_national&rub=1&div=1&res=95825&ma=12&CmpetPere=0&cmpt=0 (Извештај)]
|тим2={{МАЛИ}}
|голови1=[[Дидие Дрогба|Дрогба]] {{гол|9}}<br />[[Марк Зоро|Зоро]] {{гол|54}}<br />[[Бубакар Саного|Саного]] {{гол|86}}
|датум=[[22 јануари]] [[2008]]</br>17:00
|тим1=[[Египет]] {{З-ЕГИ}}
|резултат=4 – 2<br />[http://www.cafonline50.com/?lng=1&module=resultats_national&rub=1&div=1&res=95828&ma=13&CmpetPere=0&cmpt=0 (Извештај)]
|тим2={{КМР}}
|голови1=[[Хосни Абд Рабо|Хосни]] {{гол|14|пен}} {{гол|82}}<br />[[Мохамед Зидан|Здиан]] {{гол|17}} {{гол|45}}
|датум=[[22 јануари]] [[2008]]</br>19:30
|тим1=[[Судан]] {{З-СУД}}
|резултат=0 – 3<br />[http://www.cafonline50.com/?lng=1&module=resultats_national&rub=1&div=1&res=95926&ma=14&CmpetPere=0&cmpt=0 (Извештај)]
|тим2={{ЗАМ}}
|голови1=
|датум=[[26 јануари]] [[2008]]</br>17:00
|тим1=[[Камерун]] {{З-КМР}}
|резултат=5 – 1<br />[http://www.cafonline50.com/?lng=1&module=resultats_national&rub=1&div=1&res=95830&ma=15&CmpetPere=0&cmpt=0 (Извештај)]
|тим2={{ЗАМ}}
|голови1=[[Џереми Њитап|Џереми]] {{гол|28}}<br />[[Јосеф Десире Јоб|Јоб]] {{гол|32}} {{гол|82}}<br />[[Ахиље Емана|Емана]] {{гол|44}}<br />[[Семјуел Ето|Ето]] {{гол|66|пен}}
|датум=[[26 јануари]] [[2008]]</br>19:30
|тим1=[[Египет]] {{З-ЕГИ}}
|резултат=3 – 0<br />[http://www.cafonline50.com/?lng=1&module=resultats_national&rub=1&div=1&res=95865&ma=16&CmpetPere=0&cmpt=0 (Извештај)]
|тим2={{СУД}}
|голови1=[[Хосни Абд Рабо|Хосни]] {{гол|29|пен}} <br />[[Мухамед Абутрејка|Абутрејка]] {{гол|78}} {{гол|83}}
|датум=[[30 јануари]] [[2008]]</br>17:00
|тим1=[[Камерун]] {{З-КМР}}
|резултат=3 – 0<br />[http://www.cafonline50.com/?lng=1&module=resultats_national&rub=1&div=1&res=95865&ma=18&CmpetPere=0&cmpt=0 (Извештај)]
|тим2={{СУД}}
|голови1=[[Семјуел Ето|Ето]] {{гол|27|пен}} {{гол|90}}<br />[[Мухамед Али Ел Кидер|Ел Кидер]] {{гол|33|}} [[Аутогол|аг.]]
|датум=[[30 јануари]] [[2008]]</br>17:00
|тим1=[[Египет]] {{З-ЕГИ}}
|резултат=1 – 1<br />[http://www.cafonline50.com/?lng=1&module=resultats_national&rub=1&div=1&res=95865&ma=17&CmpetPere=0&cmpt=0 (Извештај)]
|тим2={{ЗАМ}}
|голови1=[[Амр Заки|Заки]] {{гол|15}}
|датум=[[23 јануари]] [[2008]]</br>17:00
|тим1=[[Тунис]] {{З-ТУН}}
|резултат=2 – 2<br />[http://www.cafonline50.com/?lng=1&module=resultats_national&rub=1&div=1&res=95947&ma=19&CmpetPere=0&cmpt=0 (Извештај)]
|тим2={{СЕН}}
|голови1=[[Исам Јема|Јема]] {{гол|9}}<br />[[Мејџи Трауи|Трауи]] {{гол|82}}
|датум=[[23 јануари]] [[2008]]</br>19:30
|тим1=[[ЈАР]] {{З-ЈАФ}}
|резултат=1 – 1<br />[http://www.cafonline50.com/?lng=1&module=resultats_national&rub=1&div=1&res=95952&ma=20&CmpetPere=0&cmpt=0 (Извештај)]
|тим2={{АНЛз}}
|голови1=[[Елрио ван Херден|ван Херден]] {{гол|87}}
|датум=[[27 јануари]] [[2008]]</br>17:00
|тим1=[[Сенегал]] {{З-СЕН}}
|резултат=1 – 3<br />[http://www.cafonline50.com/?lng=1&module=resultats_national&rub=1&div=1&res=95828&ma=21&CmpetPere=0&cmpt=0 (Извештај)]
|тим2={{АНЛз}}
|голови1=[[Абдулај Диање Фаје|Диање Фаје]] {{гол|20}}
|датум=[[27 јануари]] [[2008]]</br>19:30
|тим1=[[Тунис]] {{З-ТУН}}
|резултат=3 – 1<br />[http://www.cafonline50.com/?lng=1&module=resultats_national&rub=1&div=1&res=95952&ma=22&CmpetPere=0&cmpt=0 (Извештај)]
|тим2={{ЈАР}}
|голови1=[[Франсиледо дос Сантос|Сантос]] {{гол|8}} {{гол|34}}<br />[[Чауки Бен Сада|Бен Сада]] {{гол|32}}
|датум=[[31 јануари]] [[2008]]</br>17:00
|тим1=[[Сенегал]] {{З-СЕН}}
|резултат=1 – 1<br />[http://www.cafonline50.com/?lng=1&module=resultats_national&rub=1&div=1&res=96204&ma=24&CmpetPere=0&cmpt=0 (Извештај)]
|тим2={{ЈАР}}
|голови1=[[Анри Камара|А. Камара]] {{гол|36}}
|датум=[[31 јануари]] [[2008]]</br>17:00
|тим1=[[Тунис]] {{З-ТУН}}
|резултат=0 – 0<br />[http://www.cafonline50.com/?lng=1&module=resultats_national&rub=1&div=1&res=96203&ma=23&CmpetPere=0&cmpt=0 (Извештај)]
|тим2={{АНЛз}}
|голови1=
=== Четвртфинале ===
{{фудбалкутија
|датум=[[3 февруари]] [[2008]]<br />17:00
|тим1=[[Гана]] [[СликаПодатотека:Flag of Ghana.svg|25п]]
|резултат=2 - 1<br />[http://www.cafonline50.com/?lng=1&module=resultats_national&rub=1&div=1&res=96204&ma=25&CmpetPere=0&cmpt=0 (Извештај)]
|тим2={{НГА}}
|голови1=[[Михаел Есиен|Есиен]] {{гол|45+2}}<br />[[Џунијор Агого|Агого]] {{гол|83}}
----
{{фудбалкутија
|датум=[[3 февруари]] [[2008]]<br />20:30
|тим1=[[БСК]] [[СликаПодатотека:Flag of Cote d'Ivoire.svg|25п]]
|резултат=5 - 0<br />[http://www.cafonline50.com/?lng=1&module=resultats_national&rub=1&div=1&res=96204&ma=26&CmpetPere=0&cmpt=0 (Извештај)]
|тим2={{ГИН}}
|голови1=[[Абдул Кадер Кејта|Kејта]] {{гол|25}}<br />[[Дидие Дрогба|Дрогба]] {{гол|70}}<br />[[Саломон Калу|Калу]] {{гол|72}} {{гол|81}}<br />[[Бакари Коне|Б. Коне]] {{гол|85}}
----
{{фудбалкутија
|датум=[[4 февруари]] [[2008]]<br />17:00
|тим1=[[Египат]] [[СликаПодатотека:Flag of Egypt.svg|25п]]
|резултат=2 - 1<br />[http://www.cafonline50.com/?lng=1&module=resultats_national&rub=1&div=1&res=96204&ma=27&CmpetPere=0&cmpt=0 (Извештај)]
|тим2={{АГО}}
|голови1=[[Хосни Абд Рабо|Хосни]] {{гол|23|пен}}<br />[[Амр Заки|Заки]] {{гол|38}}
----
{{фудбалкутија
|датум=[[4 февруари]] [[2008]]<br />20:30
|тим1=[[Тунис]] [[СликаПодатотека:Flag of Tunisia.svg|25п]]
|резултат= 2 – 3 (п.п.)<br />[http://www.cafonline50.com/?lng=1&module=resultats_national&rub=1&div=1&res=96220&ma=28&CmpetPere=0&cmpt=0 (Извештај)]
|тим2={{КМР}}
|голови1=[[Чауки Бен Сада|Бен Сада]] {{гол|34}}<br />[[Јасин Чикауи|Чикауи]] {{гол|81}}
=== Полуфинале ===
{{фудбалкутија
|датум=[[6 февруари]] [[2008]]<br />17:00
|тим1={{ГХА}}
|резултат=0 – 1<br />
|тим2=[[СликаПодатотека:Flag of Cameroon.svg|25п]] [[Камерун]]
|голови1=
|голови2=[[Ален Нконг|Нконг]] {{гол|72}}
----
{{фудбалкутија
|датум=[[7 февруари]] [[2008]]<br />20:30
|тим1={{ОБС}}
|резултат=1 – 4<br />
|тим2=[[СликаПодатотека:Flag of Egypt.svg|25п]] [[Египет]]
|голови1=[[Абдул Кадер Кејта|Кејта]] {{гол|63}}
|голови2=[[Ахмед Фати|Фати]] {{гол|12}}<br />[[Амр Заки|Заки]] {{гол|61}} {{гол|67}}<br />[[Мухамед Абутрејка|Абутрејка]] {{гол|90+1}}
=== Натпревар за трето место ===
{{фудбалкутија
|датум=[[9 февруари]] [[2008]]<br />17:00
|тим1={{ГХА}}
|резултат= 4 &ndash; 2 <br />[http://www.cafonline50.com/?lng=1&module=resultats_national&rub=1&div=1&res=95849&ma=31&CmpetPere=0&cmpt=0 (Извештај)]
|тим2={{З-БСК}} [[БСК]]
|голови1= [[Сулеј Мунтари|Мунтари]] {{гол|10}}<br />[[Квинси Овусу-Абеи|Овусу-Абеи]] {{гол|73}}<br />[[Џуниор Агого|Агого]] {{гол|80}}<br />[[Хамину Драмани|Драмани]] {{гол|85}}
=== Финале ===
{{фудбалкутија
|датум=[[10 февруари]] [[2008]] <br /> 17:00
|тим1={{КМР}}
|резултат= 0 &ndash; 1
|тим2=[[СликаПодатотека:Flag of Egypt.svg|25п]] [[Египет]]
|голови1=
|голови2= [[Мухамед Абутрејка|Абутрејка]] {{гол|77}}
{| class="wikitable" style="text-align: center; margin: 0 auto;"
|-
!Африкански куп на нации <br /> Шампиони 2008
|-
|-
|align=center|[[СликаПодатотека:Flag of Egypt.svg|100px]]<br />'''[[Египет]]'''<br />'''шеста титула'''
|}
 
 
;5 голови
* {{З-КМР}} [[Семјуел Ето]]
 
;4 голови
* {{З-АГО}} [[Манучо Гонсалвес|Манучо]]
* {{З-ЕГИ}} [[Хосни Абд Рабо]]
* {{З-ЕГИ}} [[Амр Заки]]
* {{З-ЕГИ}} [[Мухамед Абутрејка]]
 
;3 голови
* {{З-БСК}} [[Дидие Дрогба]]
* {{З-БСК}} [[Саломон Калу]]
* {{З-БСК}} [[Абдул Кадер Кејта]]
* {{З-БСК}} [[Бубакар Саного]]
* {{З-ГХА}} [[Џуниор Агого]]
* {{З-ГХА}} [[Сулеј Мунтари]]
* {{З-МАР}} [[Суфијан Алуди]]
 
== Надворешни врски ==
 
* [http://www.ghanacan2008.com/ Официјална страница на првенството.]
* [http://www.cafonline.com/?lng=1&module=accueil&cmpt=21&TNews= Африкански куп на нации 2008 на CAFonline.com.]
* [http://www.aboutaball.co.uk/html2/tournaments/africa2008.php#teams Преглед на репрезентациите на Афричканскиот куп на нации 2008.]
* [http://sportscheduler.co.sz/afnationscup.htm Детали на Sport Scheduler.]
* [http://sports.thinkghana.com/ghanacan2008 Гана Ган 2008 - Вести за африканскиот куп на нации.]
* [http://www.bbc.co.uk/worldservice/ Африкански спорт на BBC World Service.]
** [http://www.bbc.co.uk/worldservice/meta/tx/nb/live_infent_au_nb.ram Real Player.]
** [http://www.bbc.co.uk/worldservice/meta/tx/nb/live_infent_au_nb.asx Windows Media Player.]
 
[[Категорија:Фудбал]]
[[lv:Āfrikas Nāciju kauss 2008]]
[[ms:Piala Negara Afrika 2008]]
[[nl:AfrikaAfrican Cup of Nations 2008]]
[[pl:Puchar Narodów Afryki 2008]]
[[pt:Copa das Nações Africanas de 2008]]