Меркалиева скала: Разлика помеѓу преработките

[непроверена преработка][непроверена преработка]
Избришана содржина Додадена содржина
Нема опис на уредувањето
сНема опис на уредувањето
Ред 5:
Меркалиевата скала произлегла од масовно користена скала од десет степени Rossi-Forel, која била ревидирана од италијанскиот вулканолог Ѓузепе Меркали во 1883 и 1902. Изразот Меркалиева скала на интензитет или Меркалиева скала не треба да се користи, освен ако не се мисли на оригиналната скала од 10 степени од 1902 година.
 
Во 1902 година Меркалиевата скала од десет степени била проширена на дванаесет степени од италијанскиот физичар Adolfo Cancani. Таа подоцна била комплетно преработена од геофизичарот August Heinrich Sieberg и стана позната како Mercalli-Cancani-Sieberg (MCS) скала. Оваа скала била уште два пати доплнувана од Harry O. Wood и Frank Neumann и конечно од Charles Richter. Денес оваа скала е позната како Модифицирана Меркалиева скала MMI.<ref>[http://ktk.gf.ukim.edu.mk/index.php/mk/2009-02-18-08-08-47/category/8-?download=10%3A Земјотрес, хазард и ризик] (pdf)</ref>
 
Пониските степени во оваа скала се дефинираат според осетот на луѓето, додека повисоките степени се базирани на забележаните ефекти од земјотрес.