Разлика помеѓу преработките на „Масакр во Велес“

Одземени 79 бајти ,  пред 11 година
според разговорот
(Wikimk, ве молам следете го разговорат на статијата преди да менувате URL линкот!)
(според разговорот)
Во својата книга ''Мојот татко - Методија Андонов Ченто'', авторот Илија Андонов Ченто, вели дека првиот претседател на [[Президиумот на АСНОМ]] за таа работа дознал случајно и дека злосторствата започнале откако на на крајот на 1944 година, во Скопје, како гостин на Второто заседание на АСНОМ присуствувал [[Едвард Кардељ]].<ref>Андонов, Илија - Ченто, ''Мојот татко - Методија Андонов Ченто'', Скопје 1999, ISBN:9989-878-89-9</ref>
 
Според бугарскиот историчар [[Коста Црнушанов]] затворениците се убиени, затоа зошто биле [[Бугари]]. Според овој бугарски историчар помеѓу жртвите имало припадници на [[ММТРО]] на [[ВМРО (Автономистичка)|ВМРО]] на [[Иван Михајлов]], еден поранешен бугарски учител и други. <ref>Църнушанов, Коста, [http://www.promacedonia.org/kc/cyrn25.html „Македонизмът и съпротивата на Македония срещу него“], Унив. изд. "Св. Климент Охридски", София, 1992 г.</ref> Според овој историчар за масакрот биле одговорни [[Ратко Петровски]] (помошник-началник на [[ОЗНА]]), [[Боро Коробар]] и [[Киро Попадиче]] (командант на Велес), што е во согласност со претходно изнесеното мислење.
 
==Референци==