Разлика помеѓу преработките на „Масакр во Велес“

Додадени 79 бајти ,  пред 10 години
Wikimk, ве молам следете го разговорат на статијата преди да менувате URL линкот!
(Wikimk, ве молам следете го разговорат на статијата преди да менувате URL линкот!)
Во својата книга ''Мојот татко - Методија Андонов Ченто'', авторот Илија Андонов Ченто, вели дека првиот претседател на [[Президиумот на АСНОМ]] за таа работа дознал случајно и дека злосторствата започнале откако на на крајот на 1944 година, во Скопје, како гостин на Второто заседание на АСНОМ присуствувал [[Едвард Кардељ]].<ref>Андонов, Илија - Ченто, ''Мојот татко - Методија Андонов Ченто'', Скопје 1999, ISBN:9989-878-89-9</ref>
 
Според бугарскиот историчар [[Коста Црнушанов]] затворениците се убиени, затоа зошто биле [[Бугари]]. Според овој бугарски историчар помеѓу жртвите имало припадници на [[ММТРО]] на [[ВМРО (Автономистичка)|ВМРО]] на [[Иван Михајлов]], еден поранешен бугарски учител и други. <ref>Църнушанов, Коста, [http://www.promacedonia.org/kc/cyrn25.html „Македонизмът и съпротивата на Македония срещу него“], Унив. изд. "Св. Климент Охридски", София, 1992 г.</ref> Според овој историчар за масакрот биле одговорни [[Ратко Петровски]] (помошник-началник на [[ОЗНА]]), [[Боро Коробар]] и [[Киро Попадиче]] (командант на Велес), што е во согласност со претходно изнесеното мислење.
 
==Референци==
982

уредувања