Разлика помеѓу преработките на „Масакр во Велес“

Додадени 819 бајти ,  пред 10 години
(Wikimk, пред да "депропагандизирате", прочитате разговорот, ве молам.)
На [[15 јануари]] [[1945]] без јавно судење, биле стрелани 53 затвореници од велешкиот затвор, лица за кои имало сомневање дека биле озлогласени противници на [[НОБ]]. Без заокружена истражна постапка и без јавно судење за докажување на нивната вина, биле групно стрелани и масакрирани, а потоа и закопани во заедничка гробница која била откриена по педесет години. Ова преставува најголем масакр врз цивили извршен од [[ОЗНА]] во ослободена [[Македонија]]<ref>''Ѓорѓи Малковски, Ликвидации без јавни судења, „Нова Македонија“, 15 јануари 1995''</ref>.
 
 
Според бугарскиот историчар [[Коста Црнушанов]] за масакрот биле одговорни [[Ратко Петровски]] (помошник-началник на [[ОЗНА]]), [[Боро Коробар]] и [[Киро Попадиче]] (командант на Велес). Исто смета дека затворениците се убиени, затоа зошто биле [[Бугари]], a помеѓу жртвите имало припадници на [[ММТРО]] на [[ВМРО (Автономистичка)|ВМРО]] на [[Иван Михајлов]], еден поранешен бугарски учител и други. <ref>[http://www.promacedonia.org/kc/cyrn25.html „Македонизмът и съпротивата на Македония срещу него“, Унив. изд. "Св. Климент Охридски", София, 1992 г.]</ref>
Според бугарскиот историчар [[Коста Црнушанов]] за масакрот биле одговорни [[Ратко Петровски]] (помошник-началник на [[ОЗНА]]), [[Боро Коробар]] и [[Киро Попадиче]] (командант на Велес).
 
Во својата книга ''Мојот татко - Методија Андонов Ченто'', авторот Илија Андонов Ченто, вели дека првиот претседател на [[Президиумот на АСНОМ]] за таа работа дознал случајно и дека злосторствата започнале откако на на крајот на 1944 година, во Скопје, како гостин на Второто заседание на АСНОМ присуствувал [[Едвард Кардељ]].<ref>Андонов, Илија - Ченто, ''Мојот татко - Методија Андонов Ченто'', Скопје 1999, ISBN:9989-878-89-9</ref>
 
Според бугарскиот историчар [[Коста Црнушанов]] за масакрот биле одговорни [[Ратко Петровски]] (помошник-началник на [[ОЗНА]]), [[Боро Коробар]] и [[Киро Попадиче]] (командант на Велес). Исто смета дека затворениците се убиени, затоа зошто биле [[Бугари]],. Според овој бугарски aисторичар помеѓу жртвите имало припадници на [[ММТРО]] на [[ВМРО (Автономистичка)|ВМРО]] на [[Иван Михајлов]], еден поранешен бугарски учител и други. <ref>[http://www.promacedonia.org/kc/cyrn25.html „Македонизмът и съпротивата на Македония срещу него“, Унив. изд. "Св. Климент Охридски", София, 1992 г.]</ref>
 
==Референци==