Разлика помеѓу преработките на „Махалата“

Додадени 1.128 бајти ,  пред 10 години
 
== Редовни настани ==
Населението во Махалата манифестира својата христијанска религија. Близу до селото имало стар манастир и стара црква, според народното предание. Не е познато кога се изградени. Во 1920 година започнува изградбата на црквата "Свети Димитрија", осветена е во 1926 година Дваесетина години подоцна, црквата, сепак, се распаѓа и членови на неа се прекинува. На крајот на ХХ век населението гради нова црква, која прифаќа името на старата - "Свети Димитрија".
 
Секоја година на празникот Воскресението Господово североисточно од селото се организираат общоселски веселби. На тържеството доаѓаат и луѓе од блиското село Седелец.
 
== Личности ==
Анонимен корисник