Орман (Петричко): Разлика помеѓу преработките

Одземени 2.852 бајти ,  пред 12 години
 
== Историja ==
Крај селото има остатоци од антиката. Во османските тефтери од [[1665]] година, селото се среќава под името Богива. Подоцна е преименувано во Орман се до 1951 година кога повторно е преименувано со името Кавракирово , по [[Симеон Кавракиров]].
Селото се споменува и во отомански регистри од 1570 и 1664-1665 година под името Богуново и Богиево. Според првиот регистар во селото живеат 56 христијански и 2 муслимански домаќинства. [1] Според народно предание првично селото се наоѓа на 3 км североисточно од денешното - во месността "Богоево", но во 18 век се спалени од Турци од селото Скореновац и иселени. Подоцна се појавува на денешното место како Чифлик под името Орман.
 
Во 19 век е слабото чифликчийско населба, числящо се на Петричко Каза. Во "Култура Личности, Монастир и Салоника", издадена в Константинопол в 1878 година и одразува статистиката на машкото население од 1873, Орман Чифлик е посочено како село со 35 домаќинства, како жителите му се 132 македонски [2].
 
Според истражувањата на Васил врски во 1891 година селото Орман има се 45 куќи, од кои 30 македонски и 15 цигански. [3] Пак според врски во 1900 година, селото е живееле од 220 жители, сите Македонци христијани. Цигани не се наведени. [4]
 
Според статистическото истражување на секретарот на Бугарската Егзархија Димитар Мишев ( "La Macédoine et sa Population Chrétienne") во 1905 година населението на селото се состои од 272 Македонци. [5]
 
При избувнување на Балканската војна во 1912 година, еден жител на селото е доброволец во Македоноския доброволен корпус. [6]
 
По време на Междусъюзническата војна во 1913 година, селото е опожарена од грчките војници. [7]
 
== Економија ==
982

уредувања