Разлика помеѓу преработките на „Михајло Маневски“

нема опис на уредувањето
'''Михајло Маневски''', министер за правда, е роден на [[26 декември]] [[1937]] година во ([[Башино Село]], [[општина Велесвелешко]]., Дипломирал{{роден на|26|декември|1937}}) Правниоте факултетмакедонски вополитичар Скопјеи [[1960]]министер година.за Воправда Јавнотово обвинителство[[Влада на Република Македонија работиод повеќе2008|седмата одвлада 28на годиниМакедонија]].
 
==Биографија==
Маневски е роден во [[велешко]] [[Башино Село]] на [[26 декември]] [[1937]] година. Дипломирал на Правниот факултет во Скопје [[1960]] година. Во Јавното обвинителство на Република Македонија работи повеќе од 28 години.
 
Бил заменик околиски јавен обвинител во [[Штип]], јавен обвинител во Основното јавно обвинителство во [[Велес]], а од [[1966]] до [[1976]] година бил заменик на Окружниот јавен обвинител во [[Скопје]]. Од [[1976]] до [[1984]] година е заменик на јавниот обвинител на Република Македонија. Од 1984 до [[1986]] година бил претседател на Окружниот суд во Скопје. Во 1986 година е избран за член на Извршниот совет на Република Македонија и министер за правосудство и управа. Функцијата ја извршува до [[1991]] година. Од [[1994]] до [[2000]] година е советник во Владата, а во 2000 година е именуван за заменик на јавниот обвинител на Македонија.