Муслимански освојувања: Разлика помеѓу преработките

нема опис на уредувањето
Нема опис на уредувањето
Нема опис на уредувањето
[[Image:Age-of-caliphs.png|350px|thumb|right|Age of the [[Caliph]]s {{legend|#a1584e|Експанзија во времето на [[Мухамед]], 622–632/A.H. 1-11}} {{legend|#ef9070|Експанзија во времето на [[Праведен калифат|Праведниот калифат]], 632–661/A.H. 11-40}} {{legend|#fad07d|Експанзија во времето на [[Омејадска династијаОмејади|ОмајадитеОмејадите]], 661–750/A.H. 40-129}}]]
 
'''Муслиманските освојувања''' ([[632]]-[[732]]), ([[арапски]]: فتح, Фатах, отворање,), исто така познати и како исламски освојувања или арапски освојувања,<ref>Martin Sicker (2000), ''The Islamic World in Ascendancy: From the Arab Conquests to the Siege of ''Vienna'', 'Praeger.</ref> започнале верднаш по смртта на исламскиот пророк [[Мухамед]]. Во текот на својот живот, [[Мухамед]] успеал да воспостави нова политичка унифицирана политика на [[Арапски полуостров|Арапскиот полуостров]]. Во времето на [[Праведен калифат|Праведниот калифат]] и [[Омејадска династијаОмејади|ОмајадитеОмејадите]], муслиманската власт доживеала најголема експанзија на териториите на [[Азија]], [[Африка]] и дел од [[Европа]]. Големата муслиманска империја во своите најдобри времиња се простирала на териториите на [[северозападна Индија]], [[централна Азија]], [[Блиски исток|Блискиот Исток]], [[Северна Африка]], [[јужна Италија]], како и на [[Пиринејски полуостров|Пиринејскиот полуостров]]. Муслиманските освојувања довеле до пропаѓање на [[Сасанидско царство|Сасанидското царство]] и до големи територијални загуби на [[Византија]].