Разлика помеѓу преработките на „Селевкидско Царство“

нема опис на уредувањето
 
 
'''Селеуцидската Империја''' (312 п.н.е. - 63 п.н.е.) билабило Хеленистичкоантичко царство, т.е. една од државите наследнички на империјата на [[Александар III Македонски]]. Ја основал [[Селеук I Никатор]], еден од генералите на Александар. Селеуцидската Империја била главно сместена на Блискиот Исток, и во врвот на својата моќ ги вклучувала [[Анадолија]], [[Левант]], [[Месопотамија]], [[Персија]], денешен [[Туркменистан]], планините [[Памир]] и делови од [[Пакистан]]. Била важен центар на [[хеленистичката култура]] во кој доминирале [[античките Македонци]], претежно во урбаните средини.<ref name=Brit>'''Britannica''','' Seleucid kingdom'', 2008, O.Ed.</ref>
 
Селеуцидското царство се распаднало во 63. година п.н.е. кога конечно било победено и освоено од [[Антички Рим|Римјаните]], и станало римска провинција Сирија.