Разлика помеѓу преработките на „Викиншка ера“

Додадени 74 бајти ,  пред 12 години
== Позадина ==
 
[[Викинзи|Викинзите]], кои извршиле инвазија во Западна и Источна Европа потекнувале главно од [[Данска]], [[Норвешка]] и [[Шведска]]. Тие, исто така, се населиле на Фарските Острови, [[Исланд]], [[Кеитнес]] во [[Шкотска]], и [[Гренланд]] (накусо) во [[Северна Америка]]. Нивниот јазик станал т.н. мајка-јазик на денешните [[Северни јазици]]. Од [[801]], во [[Јутиленд]] била воспоставена една силна централна власт. Од [[800]] година, во [[Норвешка]] постоеле околу 30 мали кралства. Скандинавскиот свет како најлесен начин на комуникација помеѓу кралствата и надворешниот свет ги користиле бродовите. Во [[8 век]] започнале да се градат воени бродови кое го олеснило колонизирањето на Викинзите во непознатите острови и територии.
 
== Инвазија ==