Разлика помеѓу преработките на „Дијалектологија“

Додадени 25 бајти ,  пред 11 година
с
Бот Додава: sh:Dijalektologija; козметички промени
с (Бот Додава: nl:Dialectologie)
с (Бот Додава: sh:Dijalektologija; козметички промени)
Дијалектологијата ([[грчки јазик|грч.]] dialektos= говор, зборување, logos= наука) е гранка на [[лингвистика]]та која се занимава со проучување на [[дијалект]]ите на одделни јазици. Задача на дијалектологијата е да ги открива и проучува законитостите на настанокот на дијалектите и да го следи нивниот развој. Дијалектологијата може да ја проучува историската перспектива на дијалектите или нивната современата состојба. Таа го прикажува севкупниот преглед на [[фонетика|фонетскиот]] и [[акцент]]скиот систем, [[морфологија]]та, [[синтакса]]та и [[лексика]]та на дијалектите. Историскиот и современиот пристап кон проучувањето на дијалектите се заемно поврзани т.е. при современо проучување на дијалектите секогаш се зема предвид историскиот фактор и обратно.
 
==== Историја ====
Проучувањето на дијалектите започнало некаде во втората половина на XX век. Прв проучувач на дијалектите бил Георг Венкер ([[германски јазик|гер.]]Georg Wenker), кој во 1876 започнал да испраќа еден вид на поштенски прашалници низ разни населени места во северна [[Германија]]. Овие писма всушност содржеле една неколку реченици напишани на литературен германски јазик, и место за да се транскриптираат истите на разните наречја т.е. дијалекти. Во наредниот век, дијалектологијата се развила и постанала огромна гранка на лингвистиката.
 
[[pl:Dialektologia]]
[[ru:Диалектология]]
[[sh:Dijalektologija]]
[[sl:Dialektologija]]
[[sv:Dialektologi]]