Разлика помеѓу преработките на „Киевска област“

нема опис на уредувањето
с (Киев област преместена како Киевска област: прекинати пренасочувања.)
 
==Географија==
Киевска област има вкупна површина од 28.100 км 2 (10.849 sq mi) (околу 35 пати поголема од областа на [[град Киев]]) и е лоцирана во централна-северна Украина. On the west it borders the Zhytomyr Oblast , on the Southwest — Vinnytsia Oblast , on the South — Cherkasy Oblast , on the Southeast - Poltava Oblast , on the East and Northeast — Chernihiv Oblast , and on the North — Homyel Voblasts of Belarus . На запад се граничи со [[ZhyтомирскаЖитомирска област]], на Југозапад - [[Виницска област]], на југ - [[Черкаска област]], на Југоисточна - [[Полтавска област]], на исток и североисток - [[Черниговска област]], и на север - [[Гоміел област]] на [[Белорусија]].
На област е подеднакво поделени помеѓу двете банки на Дніепр реката (Dnipro) исток и запад од Киев. Други значајни реки во област се Дніепр притоки: Пріпјат (Р), Десна (L), Тетерів (Р), Ірпін '(Р), Рос' (Р) и Трубіzh (L).
 
30

уредувања