Разлика помеѓу преработките на „Јусуф Реџепи“

Нема измена во големината ,  пред 12 години
нема опис на уредувањето
(Создадена страница со: '''Јусуф Р. Реџепи''' (''алб.: Jusuf Rexhepi;'' Тетово, {{роден на|||1923}} - Тетово, {{починал на|||...)
 
Тетово како подофицер, по три месеци бил унапреден во потпоручник и поручник на известителната служба на Албанија во 1944, вработен во квестатурата во Тетово за борба против комунистите<ref>''Квислиншко минато на д-р Реџепи, „Вечер“, XXV, 7463, Скопје, 24. VII 1987, 3.''</ref>. По Ослободувањето заминал на студии на Медицинскиот факултет на Белградскиот универзитет и по дипломирањето во [[1952]] се вработил како лекар во Тетово. Тетовските албански политички структури го кандидирале и бил избран за пратеник во [[Собранието на СРМ]] ([[1968]]-[[1971]]). Го добил и чинот резервен поручник на [[ЈНА ]] во [[1975]] година. Во [[1977]] година докторирал на Медицинскиот факултет во Приштина на тема ''„Епидемиолошке студије о факторима ризика коронарне болести у индустријских радника САП Косова“''. Бил
шеф на Катедрата за интерни заболувања на Медицинскиот факултет на Универзитетот во Приштина (од [[1981]]), а подоцна лекар по општа практика во [[Медицинскиот центар во Тетово]] ([[1986]]). По предлог на Општинската конференција
на СРВС на [[Приштина]] на [[24 март]] [[1987]], Општинскиот секретаријат за народна одбрана во Приштина покренал постапка против него за изведување пред [[Судот на честа]]. Во 1987 неговиот избор за член на РК на ССРНМ предизвикал силна реакција во јавноста и во печатот. Кога се формирање втората албанска политичка партија во Македонија, [[НДП]], на [[23 јули]] [[1990 ]]година за нејзин прв претседател беше избран Јусуф Реџепи<ref>{{цитирана веб страница|url=http://zeqirja-rexhepi.blogspot.com/2008/01/blog-post_9453.html|title=Зеќирја|last=Реџепи|first=ОПШТЕСТВЕНО-ПОЛИТИЧКИТЕ НАСТАНИ КАЈ АЛБАНЦИТЕ ВО МАКЕДОНИЈА 1990-2001|last=Реџепи|first=Зеќирја|language=македонски|accessdate=2009-11-01}}</ref>.
 
==Референци==