Шаховски самоучител: Разлика помеѓу преработките

нема опис на уредувањето
[непроверена преработка][непроверена преработка]
Нема опис на уредувањето
[[СликаПодатотека:Авербах_Самоучител.jpg|десно|рамка|200п|Корица на книгата]]
'''Шаховски самоучител''' е шаховска книга, дело на познатиот руски велемајстор [[Јури Авербах]]. Книгата е напишана во [[1970]] година и претставува одлично помагало, кое се препорачува за оние кои немаат големо шаховско искуство и познавање. Преку општите принципи, правила и анализи читателот е подготвен да ги разбере најзначајните шаховски елементи. Книгата е напишана на [[руски јазик]] и има 142 страници.
 
== Содржина ==
 
Делото е поделено во два дела. Првиот се состои од 44 тематски лекции, во кои е објаснета и со соодветни примери поткрепена шаховската материја. Во вој дел постојат и тестови, со цел утврдување на знаењето стекнато врз основа на претходно совладаната материја. Вториот дел е насловен „Основи на шаховската естетика“, и во него повеќе се обрнува внимание на примена на основните шаховски сознанија во текот на шаховската партија. Главно, вториот дел претставува збир на коментари анализи на најпознатите шаховски партии, кои може да послужат како пример.
 
== Стил на пишување ==
 
Во ова свое дело, Јури Авербах одлично се обраќа на целната група, а то се почетниците. Книгата е напишана на лесен и разбирлив јазик, а технички недостатоци речиси и да нема. Анализите се доволни и разбирливи, а шаховските дијаграми се многу чести.
 
== Надворешни врски ==
* [http://www.chesszone.net.ru/lib/beginners_chess_books.html Веб-странаМрежно место на којакое книгата може бесплатно да се подигне книгата во DJVU формат]
 
[http://www.chesszone.net.ru/lib/beginners_chess_books.html Веб-страна на која може бесплатно да се подигне книгата во DJVU формат]
 
[[Категорија:Шаховски книги]]