Охридска пастрмка: Разлика помеѓу преработките

 
== Навики, живеалиште, распространетост ==
'''Охридската пастрмка''' е ендемна рибна врста на [[БалканнаБалкан|Балканот]] и во [[Европа]]. Таа е најблизок предок на врстите што живееле на тоа подручје уште од периодот на [[терциер|терциерот]].
 
'''Охридската пастрмка''' секогаш живее во [[Охридско езеро|Охридското езеро]]. Денот го поминува во длабочините и на места што се доста оддалечени од брегот, а на површината на водата испливува навечер, кога лови муви. Понекогаш приоѓа до самиот брег, во плитките води, барајќи храна од подводните растенија.
 
'''Охридската белвица''' се наоѓа само во најдланоките места на езерото и тоа до 200 м и се мрести на зима како [[поточна пастрмка| поточната пастрмка]]. Се почесто се лови, па се претпоставува дека и се заканува истребување.
 
== Размножување ==
Анонимен корисник