Разлика помеѓу преработките на „Аеродром Венеција“

нема опис на уредувањето
{{Airport frame}}
'''Аеродромот во Венеција''' (IATA: VCE, ICAO: LIPZ), познат и како Аеродром Марко Поло, е аеродром лоциран 8 километри северно од [[Венеција]], [[Италија]], во месноста Тесера, дел од општината Венеција, близу гратчето Местре. Аеродромот е именуван по Италијанскиот морепловец [[Марко Поло]], кој се смета за првиот Европеец кој ја открил [[Кина]].
{{Airport title|име= Аеродром Марко Поло Венеција |локалноиме= Aeroporto di Venezia Marco Polo
|локалноиме-р=Venice Marco Polo Airport }}
{{Airport image|слика_аеродром=Marco Polo airport.jpg}}
{{Airport infobox |
ИАТА = VCE|
ИЦАО = LIPZ |
тип = Јавен |
најблизок_град = Венеција|
елевација_стапки = 7|
елевација_метри = 2|
координати = {{coor dms|45|30|19|N|012|21|07|E|E|type:airport}}
}}
{{Runway title}}
{{Runway|
писта_агол = 04R/22L |
писта_должина_стапки = 10,827|
писта_должина_метри = 3,300 |
писта_површина = [[Асфалт]]|
}}
{{Runway|
писта_агол = 04L/22R |
писта_должина_стапки = 9,121|
писта_должина_метри = 2,780 |
писта_површина = [[Асфалт]]|
}}
{{Airport end frame}}
 
'''Аеродромот во Венеција''' ([[Меѓународна асоцијација за воздушен транспорт|IATA]]: VCE, ICAO: LIPZ), познат и како Аеродром Марко Поло, е аеродром лоциран 8 километри северно од [[Венеција]], [[Италија]], во месноста Тесера, дел од општината Венеција, близу гратчето Местре. Аеродромот е именуван по Италијанскиот морепловец [[Марко Поло]], кој се смета за првиот Европеец кој ја открил [[Кина]].
Со 8,602,652 патници опслужени во 2008 година, го завзема третото место во Италија.
Аеродромот е опслужен со еден модерен терминал, отворен во 2002 година, и кој веќе доаѓа до својот максимум, опслужувајќи ги сите редовни и чартер линии, како и интерконтинентални летови до Канада, САД и Блискиот Исток.
721

уредување