Разлика помеѓу преработките на „Бургунди“

Додадени 319 бајти ,  пред 11 година
нема опис на уредувањето
(Создадена страница со: thumb|right|320px|The Roman empire under [[Hadrian (ruled 117-38), showing the location of the '''Burgundiones''' Germanic gro...)
 
[[File:Roman Empire 125.svg|thumb|right|320px|TheРимската Romanимперија empireво underвремето [[Hadrian]]на Адријан (ruledвладеел 117-38), showingја theпокажува locationлокацијата ofна theБургундската '''Burgundiones'''германска Germanic groupгрупа, thenкои inhabitingсе theнаселиле regionво betweenрегионот theпомеѓу Viadua ([[OderСреден Одер]]) andи Visula ([[VistulaДолна Висла]]) rivers (Poland)во Полска]]
 
'''Бургундите''' се [[Германи|германско племе]] кое потекнува од [[Јужна Норвешка]]. Во текот на [[2 век п.н.е.]] тие започнале да се населуваат јужно од нивните територии, најверојатно на островот [[Борнхолм]]. Во текот на [[1 век]] и [[2 век]], тие се населиле во областа пмеѓу реките [[Среден Одер]] и [[Долна Висла]]. Во [[3 век]], под притисок на [[гепиди|гепидитеГепидите]], се упатиле на југозапад кон река [[Мајна]]. Овде за прв пат се соочиле со Римската империја. За прв пат конфликтот се случил во времето на императорот [[Проб]]. Во текот на следниот век, тие се придвижиле и стигнале до местото каде реката Мајна се влива во реката [[Рајна]], потчинувајќи ги [[алемани|алеманитеАлеманите]]. Од друга страна, римјаните се обидиле тоа да го искористат. [[Валентинијан I]] (364-375) склучил сојуз со Бургундите и ги вклучил против алеманите во околу [[370]] година.
Во [[407]] година [[вандали|вандалитеВандалите]], [[алемани|алеманитеАлеманите]] и [[свеви|свевитеСвевите]] навлегле во [[Галија]]. Така, бургундите на чело со [[Гундахар]] го зазеле [[Мајнцм]] и заедно со аланите навлегле во Галија давајќи подршка на Јовин, кој се објавил против римскиот император [[Хонориј]]. Во [[413]] година, тие биле признаени од страна на Западната Римска империја за федералци и добиле територија во регионот на Вормс. Тогаш, тие го примиле и христијанството.
[[Категорија:Антички германски народи]]
Во 407 година вандали|вандалите, алемани|алеманите и свеви|свевите навлегле во Галија. Така, бургундите на чело со Гундахар го зазеле Мајнцм и заедно со аланите навлегле во Галија давајќи подршка на Јовин, кој се објавил против римскиот император Хонориј. Во 413 година, тие биле признаени од страна на Западната Римска империја за федералци и добиле територија во регионот на Вормс. Тогаш, тие го примиле и христијанството.
[[Category:Источногермански народи]]
 
[[Category:Ancient Germanic peoples]]
[[Category:East Germanic peoples]]
 
[[als:Burgunder]]
[[da:Burgundere]]
[[de:Burgunden]]
[[en:Burgundians]]
[[es:Pueblo burgundio]]
[[eo:Burgundoj]]