Разлика помеѓу преработките на „Религија во Босна и Херцеговина“

с
нема опис на уредувањето
с
{{bar box
|title=Верници во Босна и Херцеговина
|titlebar=#ddd
|left1=religion
|right1=percent
|float=right
|bars=
{{bar percent|Муслимани|green|45}}
{{bar percent|Православни|pink|36}}
{{bar percent|Римокатолици|yellow|15}}
{{bar percent|други|blue|4}}
}}
 
Уставот на Босна и Херцеговина (БиХ) односно уставот на Федерацијата на Босна и Херцеговина и Република Српска ја обезбедува слободата на религијата преку Законот за верска слобода. Сепак во денешно време сеуште постојат определени општествени злоупотреби и дискриминација врз основа на религиозните определби. Дискриминацијата на религиозните малцинства опстојува во скоро сите делови на земјата. Во некои заедници локалните религиозни лидери и политичари придонеле за нетолеранција и зголемување на национализмот преку јавните изјави и проповеди. Голем број на бесправно изградени верски објекти продолжиле да предизвикуваат етнички и религиозни тензии и конфликти во различни заедници. Верски симболи често во земјата биле тема на злоупотреба за политички цели.