Разлика помеѓу преработките на „Бугарија“

нема опис на уредувањето
 
== Географија ==
[[Податотека:SmokinyaH panoramaMaliovica IMG 3256.jpg|thumb|350px220px|right|ОдморалиштеПоглед на планината "Смокинjа"[[Рила]]]]
 
Вкупната површина на земјата изнесува 111 001 km², и според тоа се наоѓа на [[Листа на држави и територии по површина|102 место по големина во светот]]. Таа граничи со [[Црно Море]] на исток, со [[Република Грција]] 494 km и [[Република Турција]] граничи на југ 240, со [[Република Србија]] 318км2 , [[Република Македонија]] на запад 148 km, и со [[Романија]] на север 608 km. Климата во Бугарија е умерена континентална со топли лета и ладни зими. Подрачјата кои се наоѓаат на голема надморска височина имаат кратки ладни лета и долги жешки зими.
 
 
До 1989 година Бугарија најмногу тргувала со поранешниот Советски сојуз (80%) и другите членки на Источниот блок, а многу малку со Европската унија (2%). Сега 50% од трговијата се одвива со Европската унија, 2.5% со САД, а останатиот дел со другите земји, меѓу кои е и Македонија.
 
=== Туризам ===
[[Податотека:H Maliovica IMG 3256.jpg|left|thumb|220px|Поглед на планината [[Рила]]]]
Најголемите позитивни движења Бугарија ги бележи во развојот на туристичкото стопанство кое станува една од најзначајните стопански гранки и двигател на целокупниот стопански развој на земјата. Бугарија има можности за развој на сите видови туризам, но најразвиени се [[Море|морскиот]] (летен) и зимскиот туризам. Во последниве години силен подем бележат и [[Култура|културниот]], [[Село|селскиот]] и други алтерантивни форми на туризам.
 
=== Сообраќај ===
Поради својата [[географска положба]], Бугарија е крстопат од речни (по [[Дунав]]), морски ([[Црно Море]]) и копнени патишта, со што има големи можности во развојот на меѓународниот товарен и патнички сообраќај, како и во другите услужни дејности. Низ Бугарија поминуваат некои од најзначајните сувоземни [[коридор]]и на Балканскиот Полуостров.
 
=== Туризам ===
[[Податотека:Smokinya panorama.jpg|thumb|350px|right|Кампинг "Смокинjа"]]
Најголемите позитивни движења Бугарија ги бележи во развојот на туристичкото стопанство кое станува една од најзначајните стопански гранки и двигател на целокупниот стопански развој на земјата. Бугарија има можности за развој на сите видови туризам, но најразвиени се [[Море|морскиот]] (летен) и зимскиот туризам. Во последниве години силен подем бележат и [[Култура|културниот]], [[Село|селскиот]] и други алтерантивни форми на туризам.
 
=== Општа информација ===
* [[Инфлација]] - 2.3% ([[2007]])
* [[Инвестиции]] (% од БДП) - 38.3% ([[2008]])
[[Податотека:Trakiya highway 05.jpg|мини|220п|Аутомагистрала "Тракиjа"]]
* [[Буџет]] ([[2008]]) ''фискална година = календарска година''
::[[Приходи]] - 20.43 милијарди [[$]]
::[[Расходи]] - 18.93 милијарди [[$]]
 
[[Податотека:Trakiya highway 05.jpg|мини|220п|Аутомагистрала "Тракиjа"]]
 
=== Инфраструктура ===
129

уредувања