Проект „Гутенберг“: Разлика помеѓу преработките

нема опис на уредувањето
[непроверена преработка][непроверена преработка]
Нема опис на уредувањето
Нема опис на уредувањето
* да бидат достапни преку Интернет секому што го интересираат.
 
Денeс (октомврисептември, 20072009. година), достапни се прекублизу 2230 илјади наслови. На проектот работат многу волонтери и секој кој сака може да му се приклучи на проектот. За некој да учествува не мора да има ни книги, ни [[скенер]], ни ОЦР [[софтвер]], доволна е добра волја. Во 2000 г. Чарлс Франкс ги создал Projekt Gutenberg Distributed Proofreaders - Интернет страниците, со кои може online да му се помогне на проектот. Во пребарувањето (откако ќе се регистрирате), ќе се појави прозорец во кој горе се гледа скенирана слика на страницата, а долу препознаениот текст (можен layout исто така е сликата лево, а текстот десно за оние со поголеми резолуции). Кон крајот на 2004 г. проектот имаше околу 14.000 членови, а тие дневно „одработуваат“ просечно по 5.000 страници.
 
Од проектот месечно се преземаат 2.000.000 книги.
3.890

уредувања