Разлика помеѓу преработките на „Трансилванија“

нема опис на уредувањето
[[File:TransylvaniaProper.svg|thumb|right|160px|Карта на Трансилванија.]]
'''Трансилванија''' ([[романски јазик|романски:]] ''Ardeal'' или Transilvania) е историски регион во централниот дел на [[Романија]]. Граничи на исток и на југ со планинскиот венец [[Карпати]]. Историски, Трансилванија продолжува на запад до планините Апусени, но терминот често ги опфаќа не само Трансилванија, но и историските региони на [[Кришана]], [[Марамуреш ]] и [[Банат]].