Разговор со корисник:Crnorizec: Разлика помеѓу преработките

Целосно избришана страница
Избришана содржина Додадена содржина
с Отстрането уредувањето на 77.28.0.142 (разговор), вратено на последната верзија на Kiril Simeonovski
Целосно избришана страница
Ред 1:
{{Special:Newpages/100}}
*'''Уредувања (посебни):''' [http://tools.wikimedia.de/~interiot/cgi-bin/count_edits?user=crnorizec&dbname=mkwiki_p околу 3000] и [http://mk.wikipedia.org/wiki/Специјални:Contributions/Crnorizec сто]]
 
 
--[[User:Filipgd|<font color=blue>Фи</font><font color=grey>л</font><font color=red>ип</font>]] [[User talk:Filipgd|<sup>што бе?</sup>]] 10:36, 2 февруари 2008 (СЕВ)
 
== Студена војна ==
 
Што е правилно, '''Студена Војна''' или '''Студена војна'''?
:никогаш не сум на чисто: Варшавски _акт, Средоземно _оре, Атлантски _кеан, .... --[[Корисник:Crnorizec|Crnorizec]] 11:11, 2 март 2008 (UTC)
 
:Мислам дека е точно '''Студена војна'''.--[[Корисник:Brest|brest]] 11:28, 2 март 2008 (UTC)
 
::100% е '''Студена војна'''. Имињата на војните се пишуваат со првата голема буква, другите мали (освен ако не е ''Граѓанска војна во '''Г'''рција'' или слично). Инаку ''Средоземно Море'', ''Атлантски Океан'', ''Охридско Езеро''... --[[User:INkubusse|<span style="color:#f00">П<span style="color:#f70">ор<span style="color:#fb0">е<span style="color:#fc0">ч</span>а</span>не</span>ц</span>]]<sup>[[User talk:INkubusse|<i> A?</i>]]</sup> 11:45, 2 март 2008 (UTC)
 
::Благодарам [[User:INkubusse]] на драгоцената помош. Е сега ако е така, а така е, тогаш би сакал да укажам на [[Корисник:Crnorizec|Crnorizec]] кога прави нови страници за пренасочување, пр. [[Студена Војна]] во [[Студена војна]] иако е технички во ред, сепак подобро е ова пренасочување да не постои, бидејќи ако некаде во текстот некој погрешил (граматички/семантички) па напишал '''Студена Војна''' ќе му се појави црвена врска па најверојатно ќе корегира како што треба. Исто така правилно би било да се креира пренасочување [[Студената војна]] во [[Студена војна]] наместо да се пишува во текстовите <nowiki>[[Студената Војна|Студена војна]]</nowiki>. Се надевам бев разбран.--[[Корисник:Brest|brest]] 11:56, 2 март 2008 (UTC)
:::Благодарам, средено, ова со членувањето е и така досадно :-) --[[Корисник:Crnorizec|Crnorizec]] 20:28, 2 март 2008 (UTC)
:::Брест, само те молам избриши ја страницата „Студена Војна“--[[Корисник:Crnorizec|Crnorizec]] 20:30, 2 март 2008 (UTC)
 
::::Done.--[[Корисник:Brest|brest]] 20:39, 2 март 2008 (UTC)
 
== Мала поправка ==
 
Си земав за слобода да го заменам „и'“ со правилно акцентирано „{{Уникод|ѝ}}“ (се надевам дека можеш да го видиш како што треба), и да ја поместам точката по англискиот збор „Wikipedia“ така што не би го имало тоа непотребно растојание меѓу неа и зборот. Поздрав --[[Корисник:Bjankuloski06|Б. Јанкулоски]][[Разговор со корисник:Bjankuloski06|<sup>''разговор''</sup>]] 04:10, 5 март 2008 (UTC)
:ок, фала--[[Корисник:Crnorizec|Crnorizec]] 09:24, 5 март 2008 (UTC)
 
== На денешен ден ==
 
Погледни [[Википедија:Проект:На денешен ден]], стани член на тимот и помогни во развивање на овој проект, со оглед на тоа што доста систематски ги уредуваш во последно време овие страници.--[[Корисник:Brest|brest]] 07:37, 1 април 2008 (UTC)
 
:Здраво Брест, ти благодарам на поканата. Не знам како би можел да помогнам повеќе од тоа што веќе (повремено) ги средувам датумите како што доаѓаат, а гледам и по некоја статија поврзана со тие настани да напишам... Покрај тоа, не знам колку долго ќе можам да го правам тоа. Во секој случај, ако имаш некоја конкретен предлог- ви стојам на располагање. Поздрав, --[[Корисник:Crnorizec|Crnorizec]] 16:39, 2 април 2008 (UTC)
 
::Ако не може повеќе тогаш тоа е сосема доволно. --[[Корисник:Brest|brest]] 18:19, 2 април 2008 (UTC)
 
== здраво ==
 
извики вака те мачам со ова, но ако сакаш поможи:
Дај ко ке можиш, види со овај шаблонот:
http://en.wikipedia.org/wiki/Template:Infobox_national_basketball_team
сакав како македонска верзија да направиме
Ако можи за мк баскет репрезентација една да направиме
[[Корисник:Gorjan|Gorjan]] 23:58, 11 април 2008 (UTC)
 
== Избрана слика ==
 
Како прво честитки за твојот труд околу средување на страницата за разговор за избрани слики. Би те замолил да не ме сватиш погрешно за моите коментари/критики за твојот предлог, но се надевам дека можеме да избереме нешто подобро. Критиките ги напишав со намера да ги подигнам критериумите а не против предлагачот. Поздрав.--[[Корисник:Brest|brest]] 22:07, 17 април 2008 (UTC)
: nothing personal :-) . веројатно ќе направиме и подобар избор.
 
==Смешки, ништо важно==
Хахаха, се насмеав, и тоа на глас, а кога некој ќе ме насмее толку, морам да го поздравам! :) Инаку, ако некој ги крши правилата над степенот на толеранција, јас сметам дека треба да го добие тоа што го заслужува (како јас еднаш што го добив на времето хаха). :D --[[User:INkubusse|iNkubusse]]<sup>[[User talk:INkubusse|<i> A?</i>]]</sup> 19:37, 19 мај 2008 (UTC)
 
== Латиница ==
 
Ти пишувам во врска со насловите на латиница, односно за пораката кај [[Корисник:Iront9]]. Пред сѐ, одлично е што се грижиш и дејствуваш за нашата единствена азбука - кирилицата! Јас, лично, никогаш не можам да се воздржам кога ќе прочитам нешто сосема несоодветно на латиница, и тоа во списание, а некогаш дури и во книга! Баш сега прочитав ''room service'', наместо едно обично ''собна послуга''. Не разбирам од што мака ги прават тие работи луѓево. Е сега, тука темата е малку поинаква. Се работи за официјални регистрирани имиња, односно „брендови“. Било тоа да е веб-сајт, компанија или музичка група. Кога се работи за лично име, '''секогаш''' треба да се транслитерира, и тоа онака како што се слуша од изворниот јазик, но кога се работи за име на музичка група, коешто неговиот изумител си го напишал апсолутно како што сакал, ние не смееме да му го извртуваме. Постојат бендови со имиња дури и како „[[:en:!!!|!!!]]“, „[[:en:The 77s|The 77s]]“ или [[:en:Lääz Rockit|Lääz Rockit]], коишто нема шанси ние да ги транслитерираме. Едноставно на нивните автори така им текнало, а законот тоа им го дозволува, и потпишале договор со издавачка куќа - под име со знаци (не само букви) какви што им дошло. Погледни и некои други бендови, како [[:en:Deströyer 666|Deströyer 666]], [[:en:KOBUS!|KOBUS!]], [[:en:Ewigkeit (music project)|Ewigkeit]], [[:en:3X Krazy|3X Krazy]] итн. Како би ги превеле овие имиња? Како би се разликувале имињата на два бенда со имиња „Krazy“ и „Crazy“? Двете се Крејзи :) Мислам дека е многу појасно кога се работи за ''брендови'', како на пример Nokia, и нејзини производи што се регистриран заштитен знак, како на пример Morph. Секогаш треба да пишуваме со кирилица колку што ни дозволува здравиот разум, но на некои места, мораме да направиме отстапки. Во случајов, имињата бендовите треба да си останат такви какви што биле кога потпишале договор со издавачката куќа. Како додаток, убаво би било веднаш по името да стои како се чита името на македонски; така никој нема да биде оштетен (дури ни баба ми која не знае латиница :D). --[[User:INkubusse|iNkubusse]]<sup>[[User talk:INkubusse|<i> A?</i>]]</sup> 04:08, 5 јуни 2008 (UTC)
 
:Види, да не мислиш дека сум јас нешто многу потресен по (современиве) трендови за користење на кирилицата. Особено во техниката и информатиката е речиси невозможно да се одбегне латиницата и англиските термини. Не само латиницата, туку и англискиот јазик стануваат де-факто стандард, и многу е тешко да се одржи било кој јазик и култура кој нема доволно голем пазар за колку-толку внатрешно да функционира (нпр. Германија, Франција, Кина, Русија). Сите други имаме проблем за зачувување на јазикот. Покрај тоа, огромен интелектуален и културен потенцијал од сите страни на светот, без оглед од каде доаѓа, сѐ повеќе се артикулира на англиски и на латиница, за да си обезбеди место на пазарот. Невозможно е ние 2 милиони во МК да преведеме сѐ (и секакви досетки бројки-букви и сл.) што ќе смислат 1-2-3 милијарди луѓе на англиски и/или на латиница.
 
:Е сега, that being said ( :-) ), мораме да се потрудиме за запазување на нашето. Тоа значи, да го користиме нашиот правопис и писмо - што значи македонска транскрипција на кирилица на сѐ, а заради автентичноста, може и треба да стои и оригиналното писмо. Ако си забележал тоа го правам во сите мои статии (дури и на Паштунски!). Глупо би било наше дете кога ќе отвори странски веб да не знае дека Корн се пишува KoЯn. Не сум ни за преводи многу, а на брендови ич, нпр. место Корн да мисли дека бендот се вика Пченка. И то. --[[Корисник:Crnorizec|Crnorizec]] 20:03, 5 јуни 2008 (UTC)
 
::Од ова заклучувам дека тука некаде ни се ставовите, се надевам добро сум те разбрал :) Инаку, Корн си се пишува Korn (тоа им е официјалното име), тоа KoЯn е само графичка стилизација што се користи на логото и на насловни. Истото важи и за Metallic'''A''': бендот си е Metallica. Сепак, не важи за DragonForce: нивното име си е баш така :) Инаку-инаку, јас '''сум''' жесток борец за своето и сметам дека нашето е исто толку добро колку и странското, напати и подобро. :D Ама, исто така, се сметам за доста разумен човек :P Ајде поздрав. --[[User:INkubusse|iNkubusse]]<sup>[[User talk:INkubusse|<i> A?</i>]]</sup> 20:18, 5 јуни 2008 (UTC)
 
==Пренасочување==
Убаво што ја премести [[Што се случи во Вегас...]] во [[Што се случува во Вегас...]] (навистина е попрецизен насловот), ама притоа морам да ти укажам на нешто. Претходно, [[Што се случи во Вегас]] (''без три точки'') пренасочуваше кон [[Што се случи во Вегас...]]. Со тоа што ја премести и втората, се направи двојно пренасочување, односно „без три точки“ пренасочуваше кон „таа со три точки“, којашто сега пренасочува кон правилниот наслов.
:*Што се случи во Вегас... (пренасочувачка страница)
::*Што се случи во Вегас (пренасочувачка страница)
:::*Што се случува во Вегас...
Накратко, „Што се случи во Вегас...“ не пренасочува кон статијата, туку само кон друго пренасочување. Многу ми е глупо за објаснување, ама белки сфаќаш. Поентата: кога пренасочуваш страници, секогаш проверувај да не постојат претходни пренасочувања, во „[[Special:Whatlinkshere/Што_се_случува_во_Вегас...|Што води овде?]]“. Ако постојат, пренасочи ги и нив кон новиот наслов. --[[User:INkubusse|iNkubusse]]<sup>[[User talk:INkubusse|<i> A?</i>]]</sup> 13:07, 12 јуни 2008 (UTC)
 
ок, те разбрав. фала за помошта. --[[Корисник:Crnorizec|Crnorizec]] 13:39, 12 јуни 2008 (UTC)
 
== Интервикија ==
 
Те молам ставај интервикија на шаблоните, многу се битни. Фала. --[[User:INkubusse|iNkubusse]]<sup>[[User talk:INkubusse|<i> A?</i>]]</sup> 11:47, 22 јуни 2008 (UTC)
 
== Објаснување за неслободна употреба ==
 
Неслободните слики, покрај ознака дека се заштитени и дека тука се користат по правилото на „фер употреба“, мора да содржат и [[Шаблон:Објаснување за неслободна употреба|објаснување за фер употреба]]. Тоа важи за сите неслободни слики, а доколку нема објаснување за фер употреба, сликите мора да се избришат. Прочитај [[:en:Wikipedia:Non-free use rationale guideline|овде]] повеќе, штета што сѐ уште го немаме преведено. Исто така, фер употребата ''не важи'' доколку сликите може да се заменат со слободни слики (односно незаштитени слики што би можеле да вршат слична функција). Инаку, нема потреба од [[:Слика:Olympic Rings.jpg]], бидејќи веќе ја има во Ризницата (како [[:commons:Image:Olympic rings.svg]]). :) --[[User:INkubusse|iNkubusse]]<sup>[[User talk:INkubusse|<i> A?</i>]]</sup> 13:37, 23 јуни 2008 (UTC)
 
== Фала за известувањето ==
 
Одамна не сум бил на Википедија, па ми треба малку време да се вратам во форма; во секој случај, фала на известувањето. --[[Корисник:Виктор Јованоски|Виктор Јованоски]] 12:20, 7 јули 2008 (UTC)
 
 
==Важно==
Ве повикувам на прочитате една дискусија, се надевам дека ќе се вклучите. Дискусијата е '''''[[Википедија:Портал/Идеи#Продолжение на горенаведеното|овде]]'''''. Поздрав, [[Корисник:Brainmachine|Brainmachine]]<sup>[[Разговор со корисник:Brainmachine|wtf?]]</sup> 11:33, 10 јули 2008 (UTC)
 
== Лајм, слики ==
 
Проблемот што не се прикажуваат сликите лежи во тоа што сликата Backyard limes.jpg е подигната на англиската википедија а ја нема на commons ниту на македонската википедија. Понекогаш кога се случува да ја видиш сликата тоа значи или ја има на commons или некој претходно ја подигнал и на македонската википедија. Што да правиме кога ќе се случи да ја нема? Постојат две решенија:
 
# да се подигне и на македонската википедија (претходно да се симне на својот локален диск па од таму да се подигне)
# да се подигне на commons,
## да се предложи за бришење од англиската википeдија со назнака дека ја има на commons
 
Јас конкретно за Backyard limes.jpg направив како под 1, ама поправилно е како под 2.
 
Исто така доколку подигнувате ваши слики кои ги предавате во слободна употреба или под било која cc лиценца подобро би било да ја подигнете таа датотека на commons за да биде достапна и на пошироката заедница а во мк википедија само да стои линкот.--[[Корисник:Brest|brest]] 13:36, 15 јули 2008 (UTC)
 
==Фер употреба и заменливи слики==
Здраво, Црноризец, се јавувам (т.е. досадувам :)) за една подигната слика - [[:Слика:Никодим Царкњас.jpg]]. Имено, сликата ќе мора да ја бришеме бидејќи не претставува фер употреба нејзиното користење заради нејзината заменливост. Имено, заменлива е бидејќи Отец Никодим Царкњас може да се фотографира и таа слика да се објави под слободна лиценца (значи - заменлива е). За секоја слика која не е слободна, мора да се запрашаме дали е заменлива. Некои слики се незаменливи, како на пример снимки од екранот од заштитен софтвер, филм или тв програма и таму важи тој дел од законот за фер употреба. Се извинувам вака, и поздрав. Ако имате прашања во врска со слики, слободно прашајте ме. --[[Корисник:Brainmachine|Brainmachine]]<sup>[[Разговор со корисник:Brainmachine|wtf?]]</sup> 01:14, 19 август 2008 (UTC)
: Добро, јас мислев дека е фер употреба ако ја употребиме сликата со ниска резолуција и во мал формат за да го претставиме ликот од статијата... Штета, а баш е фаца... Ти благодарам за корекцијата. Поздрав, --[[Корисник:Crnorizec|Црноризец]] 23:03, 19 август 2008 (UTC)
 
== ODG==
Некој ако сакал да гласа за слика или барем да предложи слика ќе предложел но немаше никаква слика а требаше да се стави нова. {{MBP}}08:18, 1 септември 2008 (UTC)
 
==Иницијатива==
{{Иницијатива}} --[[User:MacedonianBoy|MacedonianBoy]] <small>([[User talk:MacedonianBoy|разговор]])</small> 19:23, 16 септември 2008 (UTC)
 
==За одобрувањето==
 
Здраво. Навистина извини ако можеш за превидот кој го направив. Навистина мислев дека и претходно се има случено ова, па затоа дадов одбрување. Инаку не би го направил сефтето во никој случај. Но, гледам дека имаш голем интерес за одржувањето на овие секции од Главната страница, ба ти запрашал дали би се вклучил во уредувањетоп и поставувањето на принципи и стандарди за изборот на избрана содржина. Планирам да се организира еден ВикиПроект кој ќе работи на тоа. Сепак, со пишани правила и стандарди е полено, а и не би било проблем аз останатите корисници. Позз.--[[User:Kiril Simeonovski|Kiril Simeonovski]] <small>([[User talk:Kiril Simeonovski|разговор]])</small> 16:28, 23 октомври 2008 (UTC)
 
== Предлог: „Википедија: Рецензија“ и систем за оценување на квалитетот на статиите ==
 
Здраво! Те повикувам да го разгледаш '''[[Википедија:Портал/Идеи#Предлог: „Википедија: Рецензија“ и систем за оценување на квалитетот на статиите|овој предлог]]'''. Прашањето е отворено за дискусија. Благодарам, [[Корисник:Brainmachine|Brainmachine]]<sup>[[Разговор со корисник:Brainmachine|wtf?]]</sup> 14:11, 25 октомври 2008 (UTC)
 
==Награда==
<!------------------------ЗА ПРИДОНЕСИТЕ ВО ВРСКА СО ДОБРАТА РАБОТА------------------------>
{| style="border: 1px solid gray; background-color: gold;"
|rowspan="2" valign="middle" | [[Image:Content Creativity Barnstar.png|60px]]
|rowspan="2" |
|style="font-size: x-large; padding: 0; vertical-align: middle; height: 1.1em;" | '''Награда за неуморниот уредувач'''
|-
|style="vertical-align: middle; border-top: 1px solid gray;" | Јас, <font size="1">'''[[Корисник:MacedonianBoy|<span style="color:#960018;background:#F0DC82;border-style: double">&nbsp;MacedonianBoy&nbsp;</span>]] <sup><font size="1">[[Разговор со корисник:MacedonianBoy|Oui?]]</font></sup>'''</font>, ти доделувам тебе, Crnorizec, награда за големите придонеси и креативноста при работата. Добра работа!
|}
<!------------------------ОВДЕ ЗАВРШУВА КОДОТ НА НАГРАДАТА------------------------>
 
:Мислев дека некој друг ќе ти додели награда, но сепак чест ми е мене да ти доделам една ѕвезда. Поздрав--<font size="1">'''[[Корисник:MacedonianBoy|<span style="color:#960018;background:#F0DC82;border-style: double">&nbsp;MacedonianBoy&nbsp;</span>]] <sup><font size="1">[[Разговор со корисник:MacedonianBoy|Oui?]]</font></sup>'''</font> 23:30, 25 октомври 2008 (UTC)
 
<nowiki>:-)</nowiki> Фала! --[[User:Crnorizec|Црноризец]] <small>([[User talk:Crnorizec|разговор]])</small> 23:57, 25 октомври 2008 (UTC)
 
==[[Википедија:викиПроект Рецензија]]==
 
Здраво! Ве, известувам дека на македонски јазик започнува со работа [[Википедија:викиПроект Рецензија|ВикиПроектот Рецензија]]. Доколку сте заинтересирани слободно може да станете член од овој проект. Исто така сакам да истакнам дека квалитетот на работата на Википедија на македонски јазик може многу да се подобри со членувањето во различните ВикиПроекти и следењето на начелата и критериумите пропишани во нив. Поздрав.--[[User:Kiril Simeonovski|Kiril Simeonovski]] <small>([[User talk:Kiril Simeonovski|разговор]])</small> 00:56, 28 октомври 2008 (UTC)
 
== Блокирање ==
 
Не знам за какво блокирање стаува збор (заштитување да не е?) и каде. Не мислам дека сум бил јас, но ако ми посочиш што е и каде е, ќе можам да ти кажам со 100% сигурност. --[[Корисник:Bjankuloski06|Б. Јанкулоски]][[Разговор со корисник:Bjankuloski06|<sup>''разговор''</sup>]] 02:47, 28 октомври 2008 (UTC)
 
:Здраво. Што се однесува до мене, јас никогаш не сум блокирал, а и немам намера да го правам тоа, освен во исклучителни случаи кога останатите корисници ќе го побараат тоа. Ќе се обидам да дознаам и да ти помогнам. Позз.--[[User:Kiril Simeonovski|Kiril Simeonovski]] <small>([[User talk:Kiril Simeonovski|разговор]])</small> 10:58, 28 октомври 2008 (UTC)
 
== Предлог ==
 
Здраво, другар. Гледам дека моментно само јас и ти активно уредуваме. Уште педесетина статии ни фалат за 20.000, па мислам дека со мало форсирање до утре тоа би било готово. Јас ќе уредам уште неколку статии, па те повикувам ако сакаш заедно да средиме, барем уште десетина. Позз.--[[User:Kiril Simeonovski|Kiril Simeonovski]] <small>([[User talk:Kiril Simeonovski|разговор]])</small> 23:28, 4 ноември 2008 (UTC)
: Сега уште малку ќе се вклучи и Бјанкуловски од Нов Зеланд :-). Поздрав, --[[User:Crnorizec|Црноризец]] <small>([[User talk:Crnorizec|разговор]])</small> 23:51, 4 ноември 2008 (UTC)
Ајде и јас ќе се вклучам, само прво да јадам нешто ;-)) Поздрав, [[User:Boyan|Boyan]] <small>([[User talk:Boyan|разговор]])</small> 16:50, 5 ноември 2008 (UTC)
 
 
==Иницијатива 22,222==
 
{{Шаблон:Иницијатива 22.222}}--[[User:Kiril Simeonovski|Kiril Simeonovski]] <small>([[User talk:Kiril Simeonovski|разговор]])</small> 22:50, 9 ноември 2008 (UTC)
 
== Re: Блокирање ==
 
<div class="plainlinks">Здраво, Црноризец. Што значи [http://mk.wikipedia.org/w/index.php?title=%D0%A0%D0%B0%D0%B7%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%80_%D1%81%D0%BE_%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BD%D0%B8%D0%BA:Brainmachine&diff=prev&oldid=422922 ова]? Ако пак не можете да ги уредувате „Дали сте знаеле“ и „На овој ден“, јас навистина не знам каде е проблемот, бидејќи само еднаш ја вклучив и исклучив каскадната заштита и тоа не сум го правел повторно. Ги проверив сите шаблони, само „Дали сте знаеле“ е делумно заштитен за утврдени корисници, што значи дека можете да го уредувате без никаков проблем. Може ли малку попрецизно да ми кажете каде е проблемот? Поздрав, [[Корисник:Brainmachine|Brainmachine]]<sup>[[Разговор со корисник:Brainmachine|wtf?]]</sup> 20:22, 19 ноември 2008 (UTC) </div>
 
==Re:Грција==
 
Види вака, јас не солам многу памет за политика и затоа нема ни сега да солам, а воедно и сметам дека нема потреба да ти давам отчет зошто пишувам за Грција, за Албанија за Лихтенштајн или за Науру. Ако сето тоа што го рече навистина го веруваш, не сум јас крив не ми викај мене, ти си знаеш зошто го веруваш, немам намера да те убедувам. Ова е енциклопедија, сите се тука еднакви. Пишувам за Грција затоа што знам грчки, знам многу Грци, и ги разбирам подобро некои работи за Грција. Во никој случај не ја промовирам, туркам, величам или како сакаш речи. Ако сметаш дека е антимакедонско да се пишува за Грција, кажи им на Србите да не пишуваат за Хрватите, на Грците за Турците, на Кинезите за Јапонците, на Израелците за Германците. Потоа кажи ми, да не пишувам и јас.
 
--√ [[Корисник:Guitardemon666|гитардэмон]] √ [[Разговор_со_корисник:Guitardemon666|говори со мной]] √ 22:33, 26 ноември 2008 (UTC)
 
==Благодарам==
=) фала многу за наградата! Во право време дојде, само што ги завршив сите статии за мечките .. Поздрав! - [[User:Vekip8|Vekip8]] <small>([[User talk:Vekip8|разговор]])</small> 12:31, 30 ноември 2008 (UTC)
 
== За податокот за филмскиот крими-серијал Бригада на Главната страница ==
 
Здраво, Crnorizec. Навистина ја почиртувам твојата активност воп врска со оддржувањето на екцијата ''Дали сте знаеле?'' на Главната страница. Но, ме интересира како со сигурност дозна дека серискиот филм Бригада е најгледаниот руски '''крими'''-серијал на сите времиња. Точно е дека филмот е многу популарен во поранешнирте советски републики, а и на Балканот, но сепак дека филмот е најпопуларен '''крими'''-серијал мислам дека е шпекулација. Јас како што знам, тоа е филмот [[Бандитскиот Петербург]]. Види го ова, извадок од статијата на руски јазик:''Возможно, этот сериал стал самой популярной криминальной драмой на пространстве бывшего СССР.''
 
Ова можеби е точно, но не потврдува со сигурност дека серијалот е најпопуларен. Од друга страна, оваа реченица можам да најдам дека е напишана и на ред други руски крими-серијали. Мислам дека кога станува збор за енциклопедиска содржина, потребно е да се отстранат шпекулациите. Мислам дека во секцијата на Главната страница потребно е да се отстрани зборот ''најпопуларна'', или пак да се следи примерот како на руската Википедија, со додавање на модален збор да се зголеми нутралноста во претставувањето. Инаку сериијалот е супер и со задоволство го следам. Позз.--[[User:Kiril Simeonovski|Kiril Simeonovski]] <small>([[User talk:Kiril Simeonovski|разговор]])</small> 09:32, 4 декември 2008 (UTC)
 
:Ниту го знам серијалот, ниту сум го видел... А ни овој другиов. Така пишува во [[Бригада (филм)|самата статија]]. Јас внимавам да бидат статиите од различни корисници, да бидат поопширни, ако некој кликне да има и што да прочита, одбирам некој куриозитет или нешто интересно како прашање, а за содржината не одговарам. :-) . Би ти предложил да поставиш соодветен таг (се бара извор) во самата статија, а ако мислиш дека е погрешно и избриши ја таа линија од шаблонот на гл.страница. А забележав и една разлика: Бригада е серијал, а Бандитски Петербург е филм, или не е така? Покрај тоа, на руската википедија за Бригада пишува во воведот дека била многу популарна, а за другиов не... Ама тоа стварно треба да се расправи во статијата. Поздрав, --[[User:Crnorizec|Црноризец]] <small>([[User talk:Crnorizec|разговор]])</small> 11:22, 4 декември 2008 (UTC)
 
== Избрана слика на денот ==
 
Прво треба да се предложи слика, да помине на гласање па да се постави во шаблонот. Правила.--[[User:Brest|brest]] <small>([[User talk:Brest|разговор]])</small> 01:05, 6 декември 2008 (UTC)
: Фала. Направено. Се надевам дека ти се допаѓа идејата да ставиме слика на Св. Климент и те поканувам да гласаш „За“. Поздрав, --[[User:Crnorizec|Црноризец]] <small>([[User talk:Crnorizec|разговор]])</small> 02:06, 6 декември 2008 (UTC)
 
== Иницијатива за квалитетни статии ==
 
{| align="center" style="font-style:italic; padding:5pt; width:80%; border:3px dotted darkgreen; text-align:left"
|+ '''Иницијатива'''
| [[Слика:Cscr-featured.svg|125px]]
|&nbsp;&nbsp;
| &nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;Здраво, {{PAGENAME}}!<br /><div align="justify">Сакам да Ви се заблагодарам за досегашната помош во остварувањето на целите на иницијативите на Википедија на македонски јазик. Инцијативата за квалитетни статии има за цел е новиот предизвик, кој бара подобрување на квалитетот на постоечките статии, правејќи ги поверодостојни и обемни за да го привлечат вниманието на читателот. Во функција е и [[Википедија:ВикиПроект Рецензија|ВикиПроектот Рецензија]] со [[Википедија:Рецензија|рецензијата]] која овозможува ситни промени во статиите. За повеќе информации видете:[[Википедија:ВикиПроект Квалитетни статии]]
Се надевам дека активно ќе учествувате во оваа иницијатива и ќе помогнете за достигнување на посакуваните цели, </div><br />&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;Поздрав и успешна работа!
|}--[[User:Kiril Simeonovski|Kiril Simeonovski]] <small>([[User talk:Kiril Simeonovski|разговор]])</small> 01:38, 13 декември 2008 (UTC)
 
== Иницијатива 25.000 ==
 
{| align="center" style="font-style:italic; padding:5pt; width:80%; border:3px dotted gold; text-align:left"
|+ '''Иницијатива'''
|&nbsp;&nbsp;
| &nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;Здраво, {{PAGENAME}}!<br /><div align="justify">Сакам да Ви се заблогадарам за големиот придонес во достигнувањето на бројката од 22 222 статии на Википедија на македонски јазик. Пред нас е нов предизвик, а тоа е постигнувањето на бројката од 25 000 статии. Имено, сакам да Ве повикам во интензивното уредување на нови статии, со што за краток период би ја достигнале и оваа бројка, со што би добиле енциклопедија, која во вистинско светло го афирмира македонскиот јазик. За повеќе информации видете: [[Википедија:ВикиПроект Нови статии]]
Се надевам дека активно ќе учествувате во оваа иницијатива и ќе помогнете за достигнување на посакуваните цели, </div><br />&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;Поздрав и успешна работа!
|}--[[User:Kiril Simeonovski|Kiril Simeonovski]] <small>([[User talk:Kiril Simeonovski|разговор]])</small> 01:38, 13 декември 2008 (UTC)
 
== Именување на цркви ==
 
Здраво, со оглед на вашите последни уредувања како и пренасочувања на одредени статии можеби би ви било од корист доколку се запознаете со проектот [[Википедија:Проект:МПЦ - Цркви и Манастири|МПЦ - Цркви и Манастири]] и [[Разговор со корисник:Brest/Архива/2008/мај/20#Македонска Православна Црква|овој разговор]]. Доколку сте заинтересирани може слободно да станете член на проектниот тим и да го дадете својот драгоцен придонес во рамките на проектот кој високо ќе се цени.--[[User:Brest|brest]] <small>([[User talk:Brest|разговор]])</small> 21:32, 23 декември 2008 (UTC)
: ок, фала за помошта. Наидов на еден проблем: кога ќе внесеш во полето за пребарување Света Софија, не излегуваше ништо, а имаме 3 статии за цркви со тоа име. Се обидов малку да го средам тоа. Не знаев дека имате усвоено некоја конвенција. Поздрав,--[[User:Crnorizec|Црноризец]] <small>([[User talk:Crnorizec|разговор]])</small> 02:00, 24 декември 2008 (UTC)
 
== Иницијатива за градови во Македонија ==
 
{| align="center" style="font-style:italic; padding:5pt; width:80%; border:3px dotted red; text-align:left"
|+ '''Иницијатива за градови во Македонија'''
|&nbsp;&nbsp;
| &nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;Здраво, {{PAGENAME}}!<br /><div align="justify">Сакам да Ви се заблагодарам за Вашите скорешни придонеси и да Ве известам дека во рмките на [[Википедија:ВикиПроект Македонија|ВикиПроектот Македонија]] се покренува иницијативата за подобрување на квалитетот и проширување на статиите за градовите во Република Македонија. За повеќе информации посетете ја [[Википедија:ВикиПроект Македонија/Градови|листата]] на градови кои бараат промени, поделени по региони, ВикиПроектот Македонија, како и [[Википедија:ВикиПроект Географија|ВикиПроектот Географија]].
Се надевам дека активно ќе учествувате во оваа иницијатива и ќе помогнете за достигнување на посакуваните цели, </div><br />&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;Поздрав и успешна работа!
|}--[[User:Kiril Simeonovski|Kiril Simeonovski]] <small>([[User talk:Kiril Simeonovski|разговор]])</small> 20:43, 30 декември 2008 (UTC)
 
== За егзодус ==
 
Здраво, Црноризец. Извини што доцнам со одговорот, но - како што веројатно имаш забележано - обврските ме имаат оддалечено од ''Википедија'' веќе подолг период (три-четири месеци). Во секој случај зборот ''егзодус'' во основа значи [http://www.merriam-webster.com/dictionary/exodus вон патот (од грчки ''hodos'' - „пат“ и ''ex'' - „надвор од“]). Библиски се однесува на ''Втората книга Мојсеева'', каде - во зависност од тоа на кој словенски јазик е преведена Библијата - се приопштува со ''Излез'' или ''Исход''. Ако мене ме прашуваш, второво е најсоодветна варијанта (и етимолошки се надоврзува на изворната верзија). Сепак, нема никаква причина зошто - во кој и да е друг случај освен некој врзан со ''Библијата'' - да го искористиш и зборот ''егзодус'' кој и онака е интернационализам. Не е ниту некоја грешка да ги искористиш и зборовите ''отселување'' или ''заминување'', но не би ти препорачал ''прогон'', зашто тоа е веќе толкувана варијанта на ''егзодус'' кое и не мора секогаш да значи ''присилно заминување''. Поздрав и продолжете со одличната работа - --[[User:Виктор Јованоски|Виктор Јованоски]] <small>([[User talk:Виктор Јованоски|разговор]])</small> 22:18, 8 јануари 2009 (UTC)
 
== Година на основање на министерствата ==
 
Здраво не сум сигурен дека е добро да стои годината на основање на министерствата ов табелата десно. Ова поради две работи:
 
#Секоја Влада, во поголема или помала мерка ги менува бројот министерства, нивните називи и сл. и
#Ако веќе се дадени годините сметам дека е згодно да се повикуваме на континуитетот на владите пред 1991.
Поздрав, [[User:Wikimk|Wikimk]] <small>([[User talk:Wikimk|разговор]])</small> 01:25, 24 јануари 2009 (UTC)
:ок, се согласувам. тоа ми е копирано со шаблонот од некаде. Поздрав,--[[User:Crnorizec|Црноризец]] <small>([[User talk:Crnorizec|разговор]])</small> 02:43, 24 јануари 2009 (UTC)
 
== Иницијатива 2009-година на астрономијата ==
 
{{Иницијатива 2009-година на астрономијата}}--[[User:Kiril Simeonovski|Kiril Simeonovski]] <small>([[User talk:Kiril Simeonovski|разговор]])</small> 20:05, 25 јануари 2009 (UTC)
 
== Иницијатива 500 (избрани) статии ==
 
{| align="center" style="font-style:italic; padding:5pt; width:80%; border:3px dotted darkgreen; text-align:left"
|+ '''Иницијатива 500 (избрани) статии'''
| [[Слика:Featured article star - check.svg|150px]]
|&nbsp;&nbsp;
| &nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;Здраво, {{PAGENAME}}!<br /><div align="justify">Најпрвин сакам да Ви се заблагодарам за Вашите придонеси во остварувањето на целите на претходните иницијативи. Сакам да Ве известам дека на Википедија на македонски јазик се покренува иницијативата за уредување на 500 (избрани) статии, која ќе има за цел проширување на постоечките и уредување на нови квалитетни статии, кои без поголеми промени може да бидат избрани на Главната страница. Може да придонесувате со уредување на квалитетни статии од сите области. Подобрените квалитетни статии или новите квалитетни статии додадете ги во [[Портал:500 статии|порталот со 500 статии]]. Порталот служи и како увид за тоа како напредуваме во остварувањето на целта, а е и помагало за полесен избор на избрана содржина.
Се надевам дека активно ќе учествувате во оваа иницијатива и ќе помогнете за достигнување на посакуваните цели, </div><br />&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;Поздрав и успешна работа!
|}--[[User:Kiril Simeonovski|Kiril Simeonovski]] <small>([[User talk:Kiril Simeonovski|разговор]])</small> 01:00, 1 февруари 2009 (UTC)
 
== Избрани статии во посебни страници ==
 
Сакам да Ве известам дека гласањето за преместување на содржината од страницата [[Википедија:Кандидати за избрана статија]] во посебни страници, што треба да продолжи и во иднина заврши со 4 гласа {{За}}, ниту еден воздржан и ниту еден против. Веќе е направен првобитниот изглед на страницата '''[[Корисник:Kiril Simeonovski/Песок 2|Википедија:Канидати за избрана статија]]''', а предложена е и првата '''[[Википедија:Кандидати за избрана статија/Петар Велики|статија]]''' во новиот формат. Ќе Ве замолам активно да се вклучите во уредување на вакви страници за сите останати избрани статии. поздрав и успешна работа.--[[User:Kiril Simeonovski|Kiril Simeonovski]] <small>([[User talk:Kiril Simeonovski|разговор]])</small> 22:59, 30 март 2009 (UTC)
 
== [[Википедија:Конвенции за именување (странски имиња и изрази)|Конвенции за именување (странски имиња и изрази)]] ==
Здраво, Поголемиот дел од вашите преводи (посебно на имињата на групите и пестните) од статијата за [[Курт Кобејн]] ги отстранив заради [[Википедија:Конвенции_за_именување_(странски_имиња_и_изрази)|ова]]. Поздрав, [[User:Wikimk|Wikimk]] <small>([[User talk:Wikimk|разговор]])</small> 14:20, 13 јули 2009 (UTC)
 
:Проблемот е што во промените на Crnorizec имаше и имиња на луѓе, кои беа на латиница. Тоа е недозволено за една избрана статија, која се наоѓа на главната страница.--[[User:Kiril Simeonovski|Kiril Simeonovski]] <small>([[User talk:Kiril Simeonovski|разговор]])</small> 14:44, 13 јули 2009 (UTC)
::Има уште еден проблем. Кога преведуваме од некој од помалите јазици секогаш постои можност да не ја знаеме точната транскрипција. На пример ако презимето на Гас Ван Сент е по потекло од Холандија, тогаш чинам дека треба да биде пребеден како Гас '''Фан''' Сент. Со оглед на тоа што немаме доволно експерти за сите јазици, за да им помогнеме на читателите да ''дојдат до податоци за човекот'' згодно е да се користи оригиналото име со најверојатнот превод во заграда. За ова веќе сме зборувале. Поздрав, --[[User:Wikimk|Wikimk]] <small>([[User talk:Wikimk|разговор]])</small> 15:34, 13 јули 2009 (UTC)
 
:Ако е тоа така, ајде сè да оставиме во оригинал и да си го запустиме јазикот. Не се согласувам со тоа. Мислам дека ако некој сака да дознае, тоа треба да го побара на Википедја на некој друг словенски јазик (српски или руски).--[[User:Kiril Simeonovski|Kiril Simeonovski]] <small>([[User talk:Kiril Simeonovski|разговор]])</small> 00:06, 14 јули 2009 (UTC)
 
Ве молам да ја пренесете дискусијата овде: [[Разговор:Курт Кобејн]]
Поздрав, [[User:Crnorizec|Црноризец]] <small>([[User talk:Crnorizec|разговор]])</small> 01:42, 15 јули 2009 (UTC)
 
== Известување ==
 
Здраво. Сакам да Ве известам дека на википедија на македонски јазик се [[Википедија:Селска чешма (Идеи)#Промени во изборот на избрани статии|усвоија промени]], меѓу кои е и воведувањето на гласање за отстранување на статусот избрана статија на некои статии. Како се развива Википедија на македонски јазик, така и критериумите за избрана статија се повисоки. Некои статии, поради различни причини не влегуваат во бараната рамка, па затоа со отстранувањето на статусот избрана статија, мислам дека ќе се задоволат бараните критериуми, а и ќе се активира алармот да се седне и да се среди статијата за да може повторно да сиго поврати статусот избрана. Моментно, страницата на која може да ги дадете Вашите предлози и во изработка, па Ви препорачувам доколку имате предлози истото да го направите. За останатите предлози кои беа усвоени, прочитајте на страницата, која со врска Ви ја посочив. Поздрав.--[[User:Kiril Simeonovski|Kiril Simeonovski]] <small>([[User talk:Kiril Simeonovski|разговор]])</small> 21:22, 19 јули 2009 (UTC)
 
P.S.Доколку сакате нешто да предложите, слободно направете го тоа.--[[User:Kiril Simeonovski|Kiril Simeonovski]] <small>([[User talk:Kiril Simeonovski|разговор]])</small> 21:23, 19 јули 2009 (UTC)
 
== Викимедија Македонија ==
Здраво. Ве известуваме дека во последните неколку месеци се трудиме да основаме здружение Викимедија Македонија, коешто ќе има за цел да ја промовира Википедија на македонски јазик и останатите Викимедија проекти. Доколку сте заинтересирани, додаете го Вашето корисничко име [http://meta.wikimedia.org/wiki/Wikimedia_Macedonia овде]. Доколку немате отворено корисничка сметка на Мета, сторете го тоа и притоа внимавајте да биде идентична како на Википедија.--[[User:Kiril Simeonovski|Kiril Simeonovski]] <small>([[User talk:Kiril Simeonovski|разговор]])</small> 00:04, 6 август 2009 (UTC)
::Ќе Ве замолам сериозно да го разгледате ова известување. Како постојан уредувач, веќе долго време, мислам дека Вашето име заслужува да се најде во листата. Многу ни значи поголемата подршка. А, не се открива идентитетот со ова. Ова е нешто како обично гласање. Доколку собереме поголема подршка и добиеме одобрение, многу ќе ни биде полесно да го промовираме проектот, со што истиот би добил поголема популарност и би се развил со побрзо темпо. Благодарам. Поздрав.--[[User:Kiril Simeonovski|Kiril Simeonovski]] <small>([[User talk:Kiril Simeonovski|разговор]])</small> 23:43, 6 август 2009 (UTC)
:Здраво, ти благодарам на поканата, забележав дека имате сосема доволно поддржувачи, па мислам не е ни важно... А и немам време за сè... Поздрав, [[User:Crnorizec|Црноризец]] <small>([[User talk:Crnorizec|разговор]])</small> 21:11, 7 август 2009 (UTC)
::Проблемот е што немаме доволно подржувачи. Оваа бројка е ништо во споредба со онаа која имаат веќе постоечките. А, и не се бара ништо од Вас, освен да го подржите основањето. Не преземате никаква одговорност. Поздрав.--[[User:Kiril Simeonovski|Kiril Simeonovski]] <small>([[User talk:Kiril Simeonovski|разговор]])</small> 22:04, 7 август 2009 (UTC)
 
== Учтивост ==
 
Здраво, Црноризец. Забележав дека во Вашиот коментар при дискусијата за доделување на статусот избрана статија на статијата [[Студена војна]], ги употребивте зборовите „заради вакви пациенти како погорниве дискутанти“, коишто воопшто не се соодветни и претставуваат навреда, што е забрането на Википедија. Овој совет сфатете го како добронамерен, па затоа би Ви препорачал да бидете [[Википедија:Учтивост|поучтиви]] во Вашите идни коментари. Поздрав и успешна работа.--[[User:Kiril Simeonovski|Kiril Simeonovski]] <small>([[User talk:Kiril Simeonovski|разговор]])</small> 22:59, 20 август 2009 (UTC)
 
== Вики средба ==
Здраво. Ве известуваме дека на 29 август, сабота, со почеток во 12:00 ќе се одржи Вики средба во трговскиот центар Ramstore во Скопје, на која главно ќе се разговара за здружението Викимедија Македонија, за чие основање сте заинтересирани. Ве поканувам да присуствувате да оваа средба, а Вашето присуство може да го потврдите [[Википедија:Вики средба|овде]]. Поздрав.--[[User:Kiril Simeonovski|Kiril Simeonovski]] <small>([[User talk:Kiril Simeonovski|разговор]])</small> 21:07, 24 август 2009 (UTC)
4.318

уредувања