Разлика помеѓу преработките на „Хабсбуршка Шпанија“

нема опис на уредувањето
(Креирана страница со: Тотонимот Хабсбуршка Шпанија се однесува на периодот од историјата на Шпанија во теко...)
 
Тотонимот Хабсбуршка Шпанија се однесува на периодот од историјата на Шпанија во текот на 16 и 17 век (1506-1700), кога Шпанија била прогласена од страна односно водена од страна на Хабсбуршката династија. Под нејзино владеење, односно во времето на Карло V, цар на Светата Римска империја|Карло V и Филип II од Шпанија|Филип II, Шпанија била една од најголемите светски сили која контролирала делови од територијата на Америка до Филипините во Азија, Франција, Бенелукс, Германија, поголемиот дел од денешна Италија во Европа, во периодот од 1580-1640 ја вклучувала и Португалија. Поради оваа причина, овој период на шпанската историја, исто така, бил познат како "ера на експанзија". Во времето на последниот Хабсбургшки крал, во втората половина на 17 век, Шпанија постепено навлегувала во политички и културен пад.
 
Својата поморска надмоќ Шпанија ја докажала по победата на Османлии|Османлиите во Битка кај Лепанто|битката кај Лепанто во 1571 година, како и серија победи кои ги издвојувала против Англија во Англо-ѓпанска војна|Англожшпанската војна во периодот од 1585 до 1604 година. Но во редината на 17 век Шпанија започнала да ги губи битките од Република Холандија. Следувала Триесетгодишна војна|
триесетгодишната војна, ладе Шпанија и нејзината коалиција биле поразени од страна на Франција која била предводена од страна на кралот Луј XIV. Хабсбуршкото владеење на Шпанија завршило по смртта на последниот хабсбуршки крал на Шпанија, Карлос II од Шпанија|Карлос II, кое резултирало за започнување на Војна за шпанското наследство|Војната за шпанското наследство.