Аглутинативен јазик: Разлика помеѓу преработките

Откажано уредување 745655 (автор: Tutce | Разговор)
[непроверена преработка][непроверена преработка]
Нема опис на уредувањето
(Откажано уредување 745655 (автор: Tutce | Разговор))
 
Во многу оддлени јазици, ова се развило првенствено преку [[конвергентна еволуција]]. Тука постои префериран еволуционен правец од аглутинативни синтетички јазици до [[фузионални синтетички јазици]], и потоа до [[несинтатички јазици]] кои са развиваат во [[изолациони јазици]] и одтука повторно до аглутинативни синтетички јазици. Како и да е, ова е само стандард и комбинација од стандардот, видливи се [[граматичката теорија]] и теоријата на општата лингвистика, посебно финалниот збор - [[стокопа]] и [[елизија]]. Овој феномен е познат како [[лингвистичко отстапување]].
Некои реални и функционално конструирани јазици, како што се [[Есперанто]], [[Њуспик]] и [[Клингон]] се претставени како аглутинативни јазици.
 
Некои реални и функционално конструирани јазици, како што се [[Есперанто]], [[Њуспик]] и [[Клингон]] се претставени како аглутинативни јазици.
[[Категорија:Јазици]]
 
'''ПРЕПОРАКИ'''