Спам: Разлика помеѓу преработките

[непроверена преработка][непроверена преработка]
Избришана содржина Додадена содржина
Нема опис на уредувањето
Ред 1:
'''Спам преку е-пошта''' (анг.[[англиски]]: e-mail spam) е вид на спамот (небарани рекламни пораки) што опфаќа испраќање скоро идентични пораки до голем број корисници преку е-пошта. Како спам се смета е-пошта која примателите не ја побарале и е пратена во идентична форма до многу приматели.
 
Со оглед на тоа што трошоците на достава, чување и процесирање на пораките се директно на товар на примателот, спамот може да се смета за електронски еквивалент на праќање несакани реклами по пошта со обврска на примателот да ја плати поштарината. Од друга страна, ова не значи дека сите комерцијални пораки се спам. Оние за кои примателите своеволно се претплатиле да ги добиваат, не се.
Ред 5:
 
== Вовед ==
 
Спамот го праќаат организации од различна големина и со различни мотиви. Некои се големи, познати компании, како при маркетиншката кампања на Крафт фудс за кафето Гевалиа<ref>{{цитирана веб страница|url=http://www.prnewswire.com/cgi-bin/stories.pl?ACCT=104&STORY=/www/story/04-18-2005/0003433021&EDATE|title=Trouble Brewing for Kraft and Gevalia Over Coffee Spam|publisher=[[PR Newswire]]|date=[[2005-04-18]]|accessdate=2007-06-02}}</ref>. Пораките чија намена е измама преку е-пошта, како што се „Нигериските шеми“ може да бидат испратени од една личност од интернет-кафе во земја во развој. Организираните „банди за спам“ кои оперираат во Русија и други земји на источна Европа имаат слични особини како другите форми на организиран криминал, како борби за територии и убиства од одмазда<ref name="wired">{{cite news | author = Brett Forrest
| title = The Sleazy Life and Nasty Death of Russia’s Spam King
Ред 70 ⟶ 69:
<references/>
</div>
 
 
 
 
Преземено од „https://mk.wikipedia.org/wiki/Спам